• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Ontwerper Jacob Jensen


Jacob Jensen

Jacob Jensen is geboren op 29 april in Vesterbro / Kopenhagen, als zoon van de demper Alfred Jensen en zijn vrouw Olga.

Nadat hij in 1946 zijn schoolopleiding had afgerond, ging hij in de zaak van zijn vader in de leer. Hier ontwikkelde Jacob zijn eerste meubelontwerpen, zoals een bank, een bed en verschillende stoelen, die hem motiveerde en stimuleerde om aan de School of Arts and Crafts te gaan studeren.

In 1948 kreeg hij de mogelijkheid om kunst te studeren. In zijn vintage was hij de enige demper onder de 11 meubelmakers. Op de school of Arts and Craft, een school voor Deens meubeldesign, studeerde Jacob Jensen door Jørn Utzon in "Industry-design". Deze opleiding inspireerde hem veel en hij studeerde in 1952 af als enige student in dit vakgebied.

In die tijd was er slechts één studio in Scandinavië die industriële ontwerpers in dienst had. Het was de studio "Bernadotte &Bjørn", met Sigvard Bernadotte, zoon van de Zweedse koning, als een van de partners. Jacob Jensen werkte van 1952 tot 1958 voor Bernadotte &Bjørn en werd zelfs in 195 benoemd tot atelierchef.4. Hier ontwierp hij onder andere de beroemde "Margarethe" (1955), deze wordt nog steeds geproduceerd en met succes verkocht.

Jensen ging in 1956. Naar Amerika. Dankzij zijn werk bij Bernadotte &Bjørn nam hij contact op met Raymond Loewy in New York en de ontwerpstudio Latham, Tyler & Jensen (LTJ) in Chicago. Lathan inspireerde Jensen vooral door zijn pogingen om het marktgerichte Amerikaanse design te verbinden met de idealistische Bauhaus-stijl. Jacob Jensen werd partner van LTJ in 1960 en leidde hun Europese belangen sinds 1975.

1958 richtte hij zijn eigen studio op in Strandgade / Kopenhagen en verhuisde in 1966. Naar Hejlskov/ Limfjord. Het huis waar het bedrijf Jacob Jensen nog steeds gevestigd is, ontworpen door een van Jensen's leraren, de beroemde architect Jacob Hermann. Jacob Jensen woont en werkt er samen met zijn Amerikaanse vrouw Patricia en zijn drie kinderen Thomas, Katja en Timothy.

Jacob Jensen werkte samen met het 50 km van Hejlskov gevestigde bedrijf Bang & Olufsen en ontwierp voor hen talrijke Hifi-apparaten. 28 van deze apparaten werden tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York in de tentoonstelling "Bang & Olufsen - Design for Sound by Jacob Jensen" in 1978. 19 apparaten bevinden zich nog steeds in de permanente collectie van het MoMa.

Jacob Jensen kijkt terug op een succesvolle carrière als wereldwijd gerespecteerd industrieel ontwerper, die vele internationale designprijzen heeft gewonnen. Ondertussen leidt zijn zoon Timothy Jacob Jensen (jun.) de zaak, maar zijn vader staat nog steeds naast hem met suggesties en helpende handen.