• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Michael Thonet


Michael Thonet

Michael Thonet, geboren in 1796 in Boppard, richtte in 1819 zijn meubelmakerij op, experimenteerde met gelamineerd hout uit ca. 1830 en produceerde innovatieve stoelen in de Biedermeier-stijl. Dit werkte met groot succes, zodat de graaf Metternich hem in 1842. Naar Wenen uitnodigde. Het Oostenrijkse hof patenteerde Thonet's methode om gelamineerd hout te vormen en hij werkte vanaf dat moment samen met de Weense timmerman Carl Leister, die stoelen voor het paleis Lichtenstein maakte.

Met de steun van de prins van Lichtenstein en de Britse architect P.H. Desvignes richtte Thonet in het jaar 1849. Samen met zijn zonen een meubelmakerij op. Het bedrijf was gevestigd in Gumpendorf, een voorstad van Wenen, en concentreerde zich vanaf 1851 op de ontwikkeling van technieken voor de serieproductie van meubels, waaronder massief hout, met behulp van stoom. In 1953 werd het bedrijf omgedoopt tot Gebrüder Thonet, verhuisd naar grotere ruimtes en begon het hele assortiment in serie te produceren. De vormen van hun ontwerpen werden echter beïnvloed door de trend van de New-Rokokoko met zijn gezwenkte vormen, maar nog steeds anders door de eenvoud van de afzonderlijke elementen en de reductie van het decor. Zij openden hun eerste fabriek in 1857 en werden in de loop der jaren steeds groter.

Het uitzonderlijke succes van het bedrijf is vooral te danken aan het feit dat ze vasthouden aan mechanische productiemethoden, waardoor ze hun producten goedkoper kunnen aanbieden. Het beroemde stoelmodel nr. 14 kostte in 1860 minder dan een fles wijn, en al in 1891 werden er verbazingwekkende 7.300.000 exemplaren van deze wijd verspreide koffiehuisstoelen verkocht.

Website van Michael Thonet


Merken