• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Wilhelm Wagenfeld


Wilhelm Wagenfeld, Bauhaus

Wilhelm Wagenfeld werd op 15 april 1900 in Bremen geboren en was een van de belangrijkste Duitse industrieel ontwerpers van de 20e eeuw en een Bauhaus-student.

Na een opleiding in een zilverwarenfabriek en het volgen van een Bauhaus tekenacademie in Hanau, Duitsland van 1923-1925, volgde hij een vooropleiding bij Lazlo Moholy-Nagy waar hij samenwerkte met Marianne Brandt. Wilhelm Wagenfeld werd bekend om zijn lamp met glazen voet en opaalglazen kap, die hij in 1924 samen met Karl J. Jucker ontwierp om zijn leertijd in Weimar te voltooien.

De WG24 lamp (tegenwoordig geproduceerd door Tecnolumen) werd door zijn werkgevers zeer geprezen en in grote hoeveelheden verkocht.

De kleine, sierlijke tafellamp lijkt eenvoudig als een straatlantaarn, staat symbool voor het vroege minimalisme dat in Duitsland is ontstaan en is nu synoniem voor de Bauhaus-klassieker.

Tijdens zijn verblijf in Weimar, eerst als assistent en vervolgens als docent aan de Rijkshogeschool voor Handel en Architectuur (Bauhaus) tot 1930, volgden vele andere producten, voornamelijk lampen, serviesgoed en andere nuttige voorwerpen - allemaal gekenmerkt door een hoge formele soberheid en inspanningen om een designerstuk bij uitstek te creëren. Voor Wagenfeld moet een product "bescheiden" zijn en tegelijkertijd een nuttig, betaalbaar en toch aantrekkelijk alledaags object.

In 1942 werd Wagenfeld door het leger ingelijfd en naar het oostfront gestuurd, waar hij pas in de herfst van 1945 na verloop van tijd terugkeerde in een Russisch krijgsgevangenkamp.

In 1954 richtte hij de "Wagenfeld Workshop" op om industriële modellen te ontwikkelen.

Veel glas- en metaalontwerpen voor Jenaer Glaswerk Schott &Än., Braun, Rosenthal, Fürstenberg en WMF en meer komen uit de "Wagenfeld Workshop".

Voor Jenaer Glas experimenteerde hij met persglas, dat tot dan toe bekend stond als goedkoop materiaal, en uit deze experimenten ontstonden de stapelbare Kubuspotten, samen met andere producten. Dankzij zijn eenvoudige ontwerpen voor functionele en toch aansprekende metalen en glazen huishoudelijke voorwerpen werd Wagenfeld een van de belangrijkste industriële ontwerpers van zijn tijd.In 1978 sloot Wagenfeld Workshop af.Sinds 1980 zijn de Bauhaus-lamp uit 1924 en andere ontwerpen uit de jaren twintig opnieuw uitgebracht door Tecnolumen.Op 28 mei 1990 overleed Wilhelm Wagenfeld in Stuttgart en werd begraven in Collex-Bossy, Zwitserland.

Website van Wilhelm Wagenfeld


Merken