• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Achille Castiglioni


Achille Castiglioni

Castiglioni werd geboren in 1918 en studeerde architectuur aan de Polytechnic in Milaan. Vlak na de Tweede Wereldoorlog trad hij toe tot het atelier van zijn twee oudere broers Livio (1911-1979) en Pier Giacomo (1913-1968), ook architecten, waar zij na de oorlog vooral werkzaam waren in de stedenbouw en architectuur.

Maar de drie broers werkten ook samen in exposities en productontwerp en hielpen de driehoek Milaan, de Compasso d'Oro en de ADI (Associazione per il Disegno Industriale) prestigieus te worden.

Toen Livio in 1952 de praktijk verliet, werkten Achille en Pier Giacomo samen aan de productie van trendsettende, maar ook aan uitzonderlijke en radicale designobjecten. Enkele van de misschien wel meest extreme ontwerpen van de gebroeders Castiglioni worden beschouwd als de krukken Mezzadro en Sella (1957), met fiets- en tractorstoelen.

Achille Castiglioni wilde vooral producten "verbeteren", in plaats daarvan een aantal volledig nieuwe producten uitvinden, waardoor hij bekend werd als een "rationeel expressionist". Zo was bijvoorbeeld een eenvoudige lantaarn op straat Castiglioni's inspiratiebron voor het ontwerp van de Arco vloerlamp gemaakt voor Flos, en een profane autolamp werd gebruikt voor het hoofd van de Toio plafondlamp. Het Ready-Made-concept werd al snel van belang voor het ontwerp van de gebroeders Castiglioni door een dergelijke vervreemding van alledaagse voorwerpen.

Succesvolle ontwerpen voor een groot aantal fabrikanten, namelijk fabrikanten, ontstonden in de zeer succesvolle samenwerking van Achille met zijn broer Pier Ciacomo tot zijn dood in 1968.. Enkele van de fabrikanten die Castiglioni's ontwerpen produceren zijn Kartell, Zanotta, Brionvega, Alessi of Siemens. Hun ontwerpen voor de lampenfabrikant Flos tellen mee voor bijna alle designklassiekers die tegenwoordig in designmusea te zien zijn.

Na de dood van zijn broer ging Achille verder met het ontwerpen van producten en maakte hij nog meer beroemde meubelstukken en lampen, zoals de Cumano klaptafel voor Zanotta of de Noce, Frisbi en Brera lampen voor FLos. Achille werkte bovendien als hoogleraar voor ruimteontwerp en industrieel ontwerp. 1981. Achille Castiglioni kwam in 200 jaar voorbij.2.

Achille Castiglioni telt ongetwijfeld tot de belangrijkste Italiaanse ontwerpers van de 20e eeuw. Hij won al negen keer de Compasso d'Oro en nog vele andere prijzen.

Website van Achille Castiglioni


Merken