• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Friso Kramer


Friso Kramer

Nederlands Industrieel Ontwerper van de eerste generatie

Friso Kramer is een Nederlandse interieurontwerper, die met zijn eigen ontwerpen de ontwikkeling van modern Nederlands design aanzienlijk heeft beïnvloed. Hij studeerde in Amsterdam en werkte na zijn studie voor gerenommeerde architectenbureaus.

In 1953 ontwierp hij zijn bekendste meubelstuk, de Revolt stoel. Voor de vorm werd Friso duidelijk beïnvloed door de stoelen van de Plywood Group van Charles & Ray Eames. In plaats van de traditionele gebogen stalen buizen voor de poten te gebruiken, gebruikte Kramer kunststof, dat met staal werd gecoat. Deze methode was goedkoop en gemakkelijk te produceren, vandaar dat Revolt een van de eerste stoelen was die industrieel werd vervaardigd. De stoel was een bestseller en vond al snel zijn weg naar klaslokalen, kantoren en appartementen over de hele wereld.

Zijn moed om te experimenteren met innovatieve materialen maakt hem de Nederlandse industrieel ontwerper van de eerste generatie en beïnvloedt vele industriële ontwerpers. In 1979 werd Friso Kramer door RSA (Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce) onderscheiden met de 'Royal Designer for Industry'.


Merken