• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Charles & Ray Eames


Charles & Ray Eames

Charles Eames, geboren in 1907 in St. Louis, Missouri, studeerde architectuur aan de Washington University in St. Louis en opende zijn eigen kantoor samen met Charles M. Gray in 1930. In 1935 richtte hij samen met Robert T. Walsh een ander architectenbureau op. Na het ontvangen van een beurs in 1938 van de Cranbrook Academy of Art, verhuisde hij naar Michigan en nam het jaar daarop een onderwijsfunctie aan op de ontwerpafdeling. In 1940 wonnen hij en Eero Saarinen de eerste prijs voor hun gezamenlijke deelname aan de wedstrijd "Organic Design in Home Furnishings" georganiseerd door het New York Museum of Modern Art. In hetzelfde jaar werd Eames hoofd van de afdeling industriële vormgeving van Cranbrook en in 1941 trouwde hij met Ray Kaiser.

Ray Eames, geboren in Sacramento, Californië in 1912.. Ze bezocht de May Friend Bennet School in Millbrook, New York en vervolgde haar studie schilderkunst bij Hans Hofmann tot 1937.. Tijdens dit jaar exposeerde ze haar werk in de eerste tentoonstelling van de American Abstract Artists groep in het Riverside Museum in New York. Zij matriculeerde in 1940 aan de Cranbrook Academy of Art en trouwde het jaar daarop met Charles Eames.

Charles & Ray Eames ontwierp en ontwikkelde tussen 1941-43 brancards en beenspalken van voorgevormd multiplex en toonde in 1946. In het New York Museum of Modern Art een tentoonstelling van experimenteel voorgevormd multiplex meubilair in het New Yorkse Museum of Modern Art. De Herman Miller Company in Zeeland, Michigan, begon vervolgens met de productie van de meubelontwerpen van Eameses. In 1948 namen Charles en Ray Eames deel aan de "Low-Cost Furniture Competition" van het MoMA en in 1949 bouwden ze hun Case Study huizen. Rond 1955 begonnen ze zich meer te richten op hun uitgebreide werk als fotografen en filmmakers, en in 1964 belichtte een eredoctoraatsdiploma van het Pratt Institute (New York) Charles' prestaties. Het Eames Office ontwierp het IBM Paviljoen voor de wereldtentoonstelling van 1964-65 in New York en het jaar 1969 bood de mogelijkheid om deel te nemen aan de tentoonstelling 'Qu'est-ce que le design?' in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. In 1970-71 werd Charles uitgenodigd om de Charles Eliot Norton Professorship of Poetry lezingenreeks te houden aan de Harvard University. Het MoMA presenteerde opnieuw een tentoonstelling van hun werk, getiteld "Meubilair van Charles Eames", in 1973. Stierf Charles Eames in 1978 in St. Louis in 1978; Ray's dood volgde in 1988.

De invloed van Charles en Ray Eames was fundamenteel voor de ontwikkeling van Vitra. De activiteit als meubelfabrikant begon in 1957 met de productie van hun ontwerpen. Toch waren het niet alleen de producten van Charles en Ray Eames die hun stempel op Vitra hebben gedrukt. Met hun benadering en begrip van design hebben zij een continue bijdrage geleverd aan de waarden en doelstellingen van het bedrijf.

Website van Charles & Ray Eames


Merken