• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Frank Gehry


Frank Gehry

Frank Gehry werd in 1930 geboren in Toronto, Canada. Hij werd wereldberoemd als architect.

Gehry studeerde tot 1954 architectuur aan de University of Southern California (USC) in Los Angeles. Daarna ging hij naar de Harvard University Graduate School of Design en studeerde daar design.

Frank Gehry leidt sinds 196 zijn eigen architectenbureau in Los Angeles2.

Aan het begin van zijn carrière waren Gehry's werken zeer conventioneel. Met de tijd werden ze steeds uitzonderlijker. Hij gebruikte andere materialen zoals gebruikelijk, waaronder multiplex, golfplaten en golfkarton, materialen die niet echt als nobel worden beschouwd. Gehry's vormentaal kenmerkt zich door langgerekte niveaus, kantelkamers, gedraaide vormen en sindsdien een gebroken geometrie.

De lijst van gebouwen die hij heeft ontworpen is lang. Onder hen zijn grote gebouwen zoals de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, het Guggenheim-Museum in Bilbao, het Amerikaanse centrum in Parijs, het gebouw van de DZ Bench in Berlijn en nog veel meer.

Frank Gehry is onderscheiden met diverse prijzen voor zijn werken in de architectuur en kunst. Verder had hij een gastrol in de Amerikaanse tekenfilmserie "The Simpsons" en de regisseur Sydney Pollack maakte de film "Sketches of Frank Gehry" in 2006.

Voor het wereldberoemde Italiaanse bedrijf Alessi ontwierp Gehry de "Pito" waterkoker.


Merken