• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Birget Dahl


Ontwerper Birger Dahl

Scandinavische verlichtingsontwerper

Birger Dahl (1916 - 1998) werd geboren in het zuiden van Noorwegen. Na zijn studie aan de kunstacademie in Oslo werkte Dahl eerst voor de elektronicaproducent Sønnico.
Onder invloed van architectuur en moderne kunst creëerde de ontwerper er zijn bekendste en meest succesvolle ontwerpen in de daaropvolgende jaren. Dit geldt ook voor de Birdy-serie uit 1952, die op de Triënnale van Milaan werd bekroond met de Gouden Medaille.

Dahl's stijl kan worden omschreven als typisch Scandinavisch zonder onnodige details. Met een focus op de essentie, hecht de ontwerper veel belang aan het creëren van betaalbare producten voor iedereen, die elke ruimte in esthetische en functionele termen verbetert.
Hoewel hij gevierd wordt om zijn lichtontwerpen, wordt Dahl ook beschouwd als een van de toonaangevende naoorlogse interieurontwerpers van Noorwegen. Strikte geometrische vormen zoals cirkels, kegels en cilinders zijn de bouwstenen van Dahl's ontwerpvocabulaire.

De zuiverheid van de vorm is de focus en mag niet worden verborgen achter decoratieve details of versieringen.
Zijn heldere, rustige en minimalistische stijl is de reden waarom zijn ontwerpen ook vandaag de dag nog steeds populair zijn.

Website van Birget Dahl


Merken