• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Ferdinand Kramer


Ferdinand Kramer

Het begin

Ferdinand Kramer was een Duitse architect en ontwerper. Kramer begon zijn studie architectuur in München in 1916, geboren in 1898 in Frankfurt am Main. Even later wordt Kramer aangetrokken door het Bauhaus in Weimar, dat hij al na enkele maanden verlaat. Teleurgesteld dat er in Weimar geen reguliere architectuurstudie wordt aangeboden, vervolgt Kramer zijn opleiding in München. Een besluit dat hij later betreurde.

Functioneel ontwerp

Kramer studeerde in 1922. Af aan de TH München. Daarna wijdde hij zich aan het ontwerp van diverse kleine meubelstukken en gebruiksvoorwerpen, zoals de beroemde "Kramer oven". Naast andere ontwerpen voor Thonet werkte Kramer onder andere in 1925 in het gemeentelijke landmeterskantoor in Frankfurt, waar hij het "nieuwe Frankfurt" met meubels en gebruiksvoorwerpen ontwierp.

In de Verenigde Staten

Kramer verhuist een paar jaar later naar de VS als zelfstandig architect in 1930, waar hij begon te werken met verschillende design- en architectuurbureaus. Zijn meest succesvolle ontwerpen uit deze periode zijn een draagbare mini-keuken, het wegwerpscherm Rainbelle en een serie "Knock-down" meubels voor zelfmontage. De ontwerpen uit deze periode worden gekenmerkt door een bewuste materiaalkeuze, flexibiliteit en veelzijdigheid.

Frankfurt tijden

Kramer keert in 1952 terug naar Frankfurt, waar hij als gebouwdirecteur van de Johann Wolfgang Goethe-universiteit het uiterlijk van de universiteit van Frankfurt in de daaropvolgende jaren duurzaam beïnvloedde. Daarnaast heeft Kramer de stads- en universiteitsbibliotheek in Frankfurt gepland. Kramer heeft met architectonische projecten het uiterlijk van de metropool Main merkbaar beïnvloed.

Kramer collectie

Kramer werd al vele onderscheidingen toegekend toen hij nog leefde, als een van de meest invloedrijke architecten van de moderne tijd. Een overzicht van zijn hele creatie werd in 1982 voor het eerst gegeven in het Berlijnse Bauhaus Archief.

Ook geselecteerde meubelontwerpen van Ferdinand Kramer worden sinds 2012. Door het bedrijf e15 opnieuw bewerkt. Een doordacht materiaalgebruik en de daaruit voortvloeiende gereduceerde vorm zijn kenmerkend voor de meubelontwerpen van Kramer, die zowel vandaag de dag als toen met een tijdloze elegantie inspireren.

Website van Ferdinand Kramer


Merken