• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Ontwerper Ingo Maurer


Ingo Maurer

Bekroond en uniek - het lichtontwerp van de Duitse designer Ingo Maurer

Ingo Maurer is een meervoudig bekroonde Duitse ontwerper die gespecialiseerd is in lampen en verlichtingsdesign. Zijn gelijknamige bedrijf Ingo Maurer produceert experimentele en ongewone lampen die te vinden zijn in designmusea over de hele wereld. Naast het ontwerpen van lampen ontwikkelt Ingo Maurer ook lichtoplossingen voor openbare ruimtes en lichtinstallaties.

Ingo Maurer werd in 1932. Geboren op het eiland Reichenau aan de Bodensee. Aanvankelijk studeerde hij om typograaf te worden in Duitsland en Zwitserland, maar later studeerde hij grafische vormgeving in München van 1954 tot 1954.8.

In 1960 emigreerde Ingo Maurer naar de VS, waar hij als freelance ontwerper in New York en San Francisco werkte en woonde. In 1963 keerde Ingo Maurer terug naar Europa. In 1966 richtte hij in München "Design M" op. In de daaropvolgende jaren ontwierp Ingo Maurer zijn eerste lamp "Bulb".

Dit bracht hem ertoe om verschillende designprijzen te winnen en sommige van zijn lampen werden onderdeel van verschillende museumcollecties. Zo omvat de designcollectie van het Museum of Modern Art in New York momenteel de producten Bulb, Gulp, Light Structure, Little Black Nathing, YaYaHo, Los Minimalos Dos, Lucellino Wall, Wo bist du, Edison....., Zettel'z en Porca Miseria!

Naast productontwerp raakte Ingo Maurer al vroeg geïnteresseerd in het thema van de verlichtingsinstallaties. In 1985 ontwierp hij een YaYaHo-installatie in Parijs in het Centre Georges Pompidou voor de tentoonstelling "Lumières Je pense à vous". In 1986 vond de tentoonstelling "Ingo Maurer Lumière aha SoSo" plaats in Parijs en Ingo Maurer ontwikkelde een speciale lichtproductie voor de tentoonstelling "Design à la Villa Medici" in Rome. In hetzelfde jaar werd Ingo Maurer door het Franse ministerie van Cultuur onderscheiden met de medaille "Chevalier des arts et des letters".

In 1989 toonde Ingo Maurer voor het eerst niet-commercieel lichtwerk in de Fondation Cartier pour L'art contemporain in Jouy-en-Josas in Parijs. In de jaren negentig nam Ingo Maurer deel aan vele tentoonstellingen. In 1998 werd hij niet alleen door het tijdschrift "Architektur &Wohnen" benoemd tot ontwerper van het jaar 1997, maar nam hij ook deel aan de tentoonstelling "Projects 66" in het MoMa van New York.

In 1999 werkte Ingo Maurer samen met de Japanse modeontwerper Issey Miyake aan een installatie met speciale effecten voor Miyake's modeshow in La Villete. Bovendien werd hij geëerd met de designprijs van de hoofdstad van München. In de eerste jaren van het nieuwe millennium bleef Ingo Maurer deelnemen aan vele tentoonstellingen en ontving hij vele prijzen. In november 2005 werd hij door de Royal Society of Arts in Londen benoemd tot "Royal Designer of Industry". In 2006 werd hij eredoctor van het Royal College of Arts in Londen en ontving hij ook andere prijzen.

Website van Ontwerper Ingo Maurer


Merken