• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Verner Panton


Verner Panton

Verner Panton, geboren in 1926 in Gamtofte, Denemarken, bezocht de Technische School in Odense en studeerde vervolgens architectuur aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Van 1950-52 werkte hij in het architectenbureau van Arne Jacobsen en richtte in 1955. Verner Panton zijn eigen architectuur- en ontwerpstudio op, die eerst furore maakte met zijn geometrische meubels van "Plus-linje".

In de jaren daarna creëerde hij talrijke stoelen en lampen voor gerenommeerde fabrikanten zoals Vitra, Fritz Hansen en Louis Poulsen. Tot zijn dood in 1998 werkte Verner Panton als ontwerper bij de Deen, die vandaag de dag de status van legende bezit. Veel van de ontwerpen van Verner Panton worden tegenwoordig geproduceerd onder het label Verpan. In tegenstelling tot de meeste andere Scandinavische ontwerpers onderschreef Panton niet het principe van de evolutie in design, maar eerder een revolutie. De Deen wilde zijn medemensen uitdagen om de verbeelding te gebruiken. Dat deed hij precies met zijn ontwerpen: Panton experimenteerde graag met kleuren, materialen en productietechnieken - het ontwikkelen van dingen die hij probeerde en waar was niet iets voor hem.

Vanwege deze filosofie bekritiseerden veel tijdgenoten de ontwerpen van Panton als niet "tijdloos". Het tegendeel wordt echter bewezen door het feit dat het ontwerp van Panton tot op de dag van vandaag fascineert en dat er onverminderde belangstelling is voor zijn producten. Zijn gevoel voor kleur, licht, vorm en ruimte maakt dat Verner Panton zich onderscheidt van de massa.

Vaak combineerde Panton de creatieve mogelijkheden van deze individuele elementen tot indrukwekkende installaties: Panton's kamerontwerpen zijn legendarisch omdat het de bedoeling is om vloeren, muren, plafonds, meubels, lampen, textiel en geëmailleerde/plastic wandpanelen te laten smelten tot een complete en integrale eenheid. De tentoonstelling "Visiona" voor de Keulse meubelbeurs (1968 en 1970), het Spiegel persgebouw (1969) en het restaurant "Varna" in Aarhus (1970) zijn slechts enkele van de bekendste voorbeelden hiervan.

Website van Verner Panton


Merken