• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Ettore Sottsass


Ettore Sottsass

De ontwerper Ettore Sottsass werd geboren op 14 september 1917 in Innsbruck. Hij stierf in Milaan in 2007.. Gedurende zijn carrière als architect en ontwerper beïnvloedde hij de richting van de "anti-design" stijl en werd internationaal bekend.

De carrière van Ettore Sottsass begon in 1935 met een architectuurstudie aan de Polytechnic in Turijn. Nadat hij in 1957 afstudeerde en hoofd van Poltronova werd, experimenteerde hij met glasvezel als materiaal en ontwikkelde daaruit meubels en verlichtingsobjecten.

In 1958 begon Sottsass samen te werken met Olivetti en zorgde voor opschudding met zijn onconventionele ontwerpen. Een van zijn bekendste ontwerpen is de Olivetti Valentine typemachine uit 1968, die een klassieker is geworden en kantoorinrichting in de popcultuur heeft gebracht.

Sottsass' ontwerpen maakten indruk op de professionele wereld door hun speelse expressie van de alledaagse cultuur, gekenmerkt door ironie, humor en hun verzet tegen het representatieve karakter van het bezit van objecten - dit maakte hem tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van "anti-design".

Ettore Sottsass richtte in 1980 zijn eigen bedrijf op, de "Ettore Sottsass Associati". Ook de door hem medeopgerichte Memphis-designgroep werd succesvol en kondigde, naar aanleiding van postmoderne idealen, het einde van de "internationale stijl" aan.

Sottsass werkte gedurende zijn hele carrière voor bedrijven naast Olivetti, waaronder Alessi, Poltronova en Knoll International.

In het kader van het bushalteproject creëerde Sottsass in 1994 ook de bushalte Königsworther Platz in Hannover, waarvoor hij acht grote gele kruizen op gevlekte steen plaatste en met een wit dak bedekt. Frank Gehry, Alessandro Mendini en anderen namen destijds ook deel aan het project.

Het werk van Ettore Sottsass is wereldwijd bekend en populair. Van zijn oeuvre zijn diverse tentoonstellingen gehouden, onder meer op de Biënnale van Venetië, Centre Pompidou in Parijs en Design Museum London.

Website van Ettore Sottsass


Merken