• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Ilmari Tapiovaara


Ilmari Tapiovaara

llmari Tapiovaara was een van de grootste interieurarchitecten en ontwerpers van zijn tijd. Met de geest van een ontdekkingsreiziger en een ziel van een ambachtsman was Tapiovaara altijd op zoek naar nieuwe oplossingen om alledaagse voorwerpen te verbeteren. Tijdens zijn lange carrière heeft Tapiovaara tientallen iconische objecten gemaakt die geliefd zijn bij het publiek. Tapiovaara wordt vooral vereerd als een meester van karakteristieke en menselijke objecten en omgeving die de essentie van de Finse identiteit veroverde.

De hedendaagse Tapiovaara Family Collection houdt het tijdloze erfgoed van een meester van het Finse design in stand. Ilmari Tapiovaara studeerde in 1937 af als interieurarchitect aan de afdeling meubelontwerpen van de Centrale School voor Toegepaste Kunsten in Helsinki. Na zijn afstuderen is hij zes maanden assistent geweest bij het kantoor van Le Corbusier in Parijs. In 1938 begon Tapiovaara als artistiek directeur en ontwerper bij Asko Oy, de grootste meubelfabrikant van Finland, en in 1941 werd hij aangenomen als artistiek en commercieel directeur voor het meubelbedrijf Keravan Puuteollisuus Oy. In 1946-47 ontwierp Tapiovaara samen met zijn vrouw, Annikki Tapiovaara, meubels voor Domus Academica, de nieuwe studentenhuisvesting in Helsinki. In dat project werd de beroemde Domus Stacking Chair ontworpen.

Ilmari Tapiovaara was een groot bewonderaar van het werk van Alvar Aalto en hij wilde producten maken op basis van dezelfde ideologische uitgangspunten. Tapiovaara omarmde het principe van sociale gelijkheid van functionalisme en vond dat architectuur het uitgangspunt van zijn ontwerpwerk was. Naast tientallen stoelen en ander meubilair, veelal bestemd voor de openbare ruimte, ontwierp Tapiovaara vanaf de jaren veertig ook interieurs voor vele banken, kantoren, hotels en showrooms.

Ilmari Tapiovaara kreeg op de Triënnale van Milaan in 1951, 1954, 1957 in totaal zes gouden medailles,
1960 en 1964. Hij ontving de Good Design Award in Chicago in 1951, de Pro Finlandia medaille in 1959, de Finse staatsprijs voor design in 1971 en de meubelprijs van de SIO Interior Architects'.
Vereniging van Finland in 1990.

Website van Ilmari Tapiovaara


Merken