• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Humberto & Fernando Campana


Humberto & Fernando Campana

Sinds de oprichting van de gemeenschappelijke "Studio Campana Objetos" in 1983 werken Humberto en Fernando Campana op het gebied van artistieke vormgeving.

De grotere broer, Humberto Campaba (geboren in 1953) studeerde rechten aan de Universidad de São Paulo voordat hij begon te werken als beeldhouwer en juwelenontwerper. Zijn jongere broer Fernando (geboren in 1961) studeerde architectuur.

In hun gemeenschappelijke studio in São Paulo/Brazilië ontwerpen ze meubels, lampen en objecten voor gerenommeerde fabrikanten zoals Alessi, O Luce, Cappellini, Magis of Edra.

De ideeën voor hun ongewone ontwerpen zijn waarschijnlijk terug te voeren op de politieke en sociale achtergronden van hun geboortestad Brazilië. Het gebruikte materiaal van Campana kwam deels uit het West-High-tech laboratorium en deels uit de sloppenwijken van São Paulo. De afzonderlijke elementen van hun meubels en objecten lijken niet industrieel gefixeerd, maar door de hand van een kunstenaar, spontaan en nonchalant. De toeschouwer zal er in eerste instantie geïrriteerd uitzien, want de werken van Campana herinneren aan instabiliteit door gelijktijdige levendigheid.

De broers zijn sinds 1998 beroemd bij een internationaal publiek, want het Museum of Modern Art in New York wijdde hen de tentoonstelling Projects 66 samen met de Duitse lampenontwerper Ingo Maurer. De curator Paola Antonelli schreef in een catalogus over hen in die tijd: +

"De materialen zijn te koop, ze zijn gemakkelijk te hanteren en goedkoop, de vormen zijn universeel en praktisch. De intuïtief en spontaan ontworpen meubels van de gebroeders Campana maken volledig gebruik van de expressie-liberty die vandaag de dag mogelijk is".

De New Yorkse expositie maakte het ook mogelijk om de werken van de gebroeders Campana te bezichtigen met de stijlvaststelling "tropisch modern". Voorbeeldige voorbeelden van de stijl van de Campana-objecten zijn de sofa "Boa" (2002 voor Edra), het organische en levendige als een berg geknoopte slangen; de stoel "Favela" (2003 voor Edra), die eruitziet als een roede, bijeengehouden door onwetende handen; de ligstoel "Sushi" (2002 voor Edra), die eruitziet als een gooide veel patches op een stapel of de fruitmand "Blow Up" (2004 voor Alessi) die fungeert als een chaotische verzameling van metalen staven na een explosie.

Met hun ongewone en provocerende, maar tegelijkertijd authentieke ontwerpen hebben Humberto en Fernando Campana zich een internationale naam gemaakt, waardoor ze vandaag de dag tot de bekendste ontwerpers van Zuid-Amerika behoren.

Website van Humberto & Fernando Campana


Merken