• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Maija Isola


Maija Isola

Maija Isola was een Finse ontwerpster, vooral bekend om haar beroemdste werk, dat furore maakte over de hele wereld: Het legendarische Unikko-patroon, dat ze in de jaren zestig voor Marimekko ontwierp.

De textielontwerper Isola, geboren in 1927, studeerde aan de Universiteit voor Kunst en Design in Helsinki. Na haar afstuderen in 1949 ging de Finnen aan de slag als hoofdontwerper voor het Finse textielbedrijf Printex. In die tijd ontwierp Isola al tal van textielpatronen, die speciaal voor de inrichting van het interieur werden gebruikt. In 1951 werden de ontwerpen van Maija Isola ook geproduceerd door Marimekko. Marimekko is opgericht als zusterbedrijf van Printex, om de ontwerpen van de textielfabrikant door te geven aan de mode- en interieurarchitectuur.

De ontwerpen van Maija Isola worden gekenmerkt door de bloemmotieven, geometrische vormen en sterke, evenwichtige kleuren. De ontwerper bracht de patronen van de schilderijen die ze maakte vaak over op zeefdruk, om ze te vermenigvuldigen en te blijven gebruiken. Haar karakteristieke stijl transformeerde Isola tot een van de weinige vaste huisontwerpers van Marimekko.

Patronen zoals Kaivo of de beroemde Unikko belichamen niet alleen de stijl van Isola, maar stimuleerden ook een compleet nieuwe trend in Finse ontwerpen. Dit stimuleerde het wereldwijde succes van de patronen van Maija Isola, die de grenzen van Scandinavië passeerden. Haar ontwerpen zijn nog steeds populair over de hele wereld, van Scandinavië tot de VS.


Merken