• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Marcel Wanders


Marcel Wanders

Marcel Wanders is geboren in 1963 in Boxtel/ Nederland.

Nadat hij van de Design Academy in Eindhoven was verbannen omdat hij als onbereikbaar werd beschouwd, studeerde Wanders in Maastricht en Hasselt (België) en studeerde hij in 1988 cum laude af in Arnheim.

Hij begon zijn loopbaan als freelance ontwerper en werd sinds 1992 partner van Waac's Design &Consults in Rotterdam. In 1995 richtte hij uiteindelijk zijn eigen ontwerpbureau "Wanders Wonders Wonders" op.

In 2001 droeg hij het commerciële gedeelte van zijn bureau over, wat resulteerde in de oprichting van het bedrijf Moooi, dat wordt geleid door Casper Vissers en Hans Lensvelt. Voortaan concentreerde Wanders zich meer op de eigen ideeën die hij in zijn atelier creëerde, een voormalige garage in het arbeidersgedeelte van het Amsterdamse Westerpark.

Hij trok internationale aandacht met de Knotted Chair die hij al in 1996 voor de Italiaanse fabrikant Cappelini creëerde. In het ontwerp van deze stoel verbindt Wanders de traditionele vorm van de armstoel met nieuw innovatief materiaal. Een tegenstelling tot een huwelijk tussen traditionele en industriële technieken. De "string", gemaakt van een aramide weefsel met een kern op basis van koolstof, wordt eerst geknoopt in de vorm van een stoel, daarna wordt het slappe weefsel in epoxyhars gedrenkt, waarna het aan een frame wordt gehangen om te harden. De stoel werd bekroond met de Rotterdam designprijs en is te zien in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en in de Pinakothek of Modern Art in München.

Maar ook met andere producten voor bekende fabrikanten zoals Droog Design, Magis, Flos en natuurlijk Moooi, vestigde Marcel Wanders zich als een geaccepteerd ontwerper onder de experts.

Zonder twijfel is er in elk van de Wanders producten een gevoel voor humor, maar hij trekt een duidelijke grens tussen humor en een grap. Terwijl hij een grappig ontwerp met een kortstondig effect toeschrijft, associeert hij met humor een gewaardeerde verrassing en de vreugde van design in zijn producten. Dit is expliciet te zien in de B.L.O. tafellamp die hij voor Flos heeft gemaakt. Het kan worden in- en uitgeschakeld door te blazen.

"Zelfs zonder het effect dat de lamp aan en uit kan worden gezet door te blazen, kan de lamp worden gewaardeerd als een tijdloos mooi product. Het is iets wat je niet verwacht, maar als het er is, zul je het waarderen. Een aanvaardbare verrassing. Het heeft de neiging om humor te zijn, maar het is meer vreugde. - is wat de ontwerper uitlegt.

Website van Marcel Wanders


Merken