• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Jørn Utzon


Jørn Utzon

Jørn Utzon werd geboren in Kopenhagen op 9 april 1918 en overleed op 29 november 2008.. De architect en ontwerper is een van de bekendste Deense architecten aller tijden. Hij studeerde in 1942 af als architect aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen, waar hij in 1949 zijn eigen architectenbureau opende.6.

Het hoogtepunt van zijn carrière bereikte hij in 1957 toen hij de architectuurwedstrijd voor het Sydney Opera House won. Toch was het een briljant ontwerp dat hem terecht tot een van de belangrijkste architecten van de 20e eeuw maakte.

Het creëren van dingen voor mensen was de belangrijkste zorg voor Jørn Utzon, die niet alleen architect maar ook ontwerper was. Bij het ontwerpen van lampen voor Lightyear werkte hij vanuit het uitgangspunt dat licht een belangrijke bijdrage levert aan de overheersende sfeer van een ruimte, of mensen er nu in ontspannen of werken. De vorm van zijn eerste lamp, die op zijn beurt weer zou kunnen leiden tot het denken aan het Opera House, is een verder bewijs van zijn genialiteit als wereldberoemde architect en ontwerper.


Merken