• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Poul Henningsen


Poul Henningsen

Poul Henningsen werd geboren in Kopenhagen als zoon van de beroemde Deense actrice Agnes Henningsen. Hij heeft geen diploma architectuur, maar studeerde aan de Technische Hogeschool van Frederiksberg van 1911-1914 en vervolgens van 1914-17 aan de Technische Hogeschool van Kopenhagen.

Hij begon ook methoden van de traditionele functionalistische architectuur te gebruiken. Zijn professionele interesse ging echter al snel uit naar het lichtontwerp - wat hem beroemd heeft gemaakt. Hij breidde zijn werkgebied uit tot schrijven en werd journalist en schrijver. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was hij korte tijd een vooraanstaand architect bij Tivoli Gardens in Kopenhagen. Hoewel hij, net als veel andere creatievelingen, werd hij gedwongen te vluchten tijdens de Duitse bezetting van Denemarken en werd al snel onderdeel van de Deense kunstenaarsgemeenschap die in Zweden woonde.

Zijn levenslange samenwerking met Louis Poulsen Lighting begon in 1925 en duurde tot aan zijn dood. Louis Poulsen Lightning profiteert nog steeds van zijn genie. Poul Henningsen was ook de eerste uitgever van het zakenblad "NYT". De toenmalige CEO van Poulsen, Sophus Kaastrup-Olsen, gaf het tijdschrift aan PH cadeau, omdat hij net was ontslagen uit de Deense krant waar hij werkte (zijn meningen waren te radicaal).

Poul Henningsen's pionierswerk over de relaties tussen lichtstructuren, schaduwen, reflectie en licht, vergeleken met de vraag naar licht, blijft de basis van de verlichtingstheorie die nog steeds wordt gebruikt bij Louis Poulsen Lightning.


Merken