• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Ludwig Mies van der Rohe


Ludwig Mies van der Rohe

Ondanks het feit dat de zoon van een metselaar uit Aken nooit een beroepsdiploma heeft behaald, lijkt hij bestemd te zijn geweest voor het beroep van architect. Hij raakte vertrouwd met de bouw via het bedrijf van zijn vader en op 19-jarige leeftijd verhuisde hij naar Berlijn, waar hij werkte in de kantoren van Bruno Paul en Peter Behrens, twee centrale figuren van de hervormingsbeweging.

Mies kreeg toegang tot welgestelde, goed opgeleide kringen, waaronder enkele verzamelaars die zijn aandacht vestigden op moderne kunst. Begin jaren '20 maakte hij de eerste ontwerpen voor wolkenkrabbers.

Nu, na een mislukt huwelijk, leidde hij het leven van een vrijgezel die door zijn modernistische geest afstand deed van alle "triviale versieringen". Maar zelfs zijn revolutionaire open plattegronden - meestal voor villa's - zijn nooit volledig afgeweken van de basispatronen voor middenklassewoningen, inclusief de scheiding van de ruimtes voor mannen en vrouwen en de tussenschotten voor het personeel. Meubilair was als bijproduct van zijn gebouwen. Tot zijn mijlpalen behoren het leiden van een project voor de Stuttgart Weißenhofsiedlung (1927), zijn Duitse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Barcelona (1929) en de Villa Tugendhat in de Moravische Brunn (1930). Zijn wereldwijde carrière begon met het verfijnen van de "Freischwingerfauteuil", een concept van Mart Stam, gepresenteerd in Stuttgart. Hij noemde de MR 9O stoel voor de wereldtentoonstelling een "monumentaal object". Het gebruik van bandstaal, dat relatief zwaar is, maakte het mogelijk om een schaarvorm te creëren en was ongebruikelijk. Hoewel de meubels aanvankelijk alleen op kleine schaal werden geproduceerd, beïnvloedden ze zijn stijl, zoals de glazen tafel met een zichtbaar kruisframe en de chaise longue met zijn parallelle uitstulpingen. Hun belang blijkt niet alleen uit de hoeveelheid plagiaat en de uiteindelijk succesvolle remarketing, maar ook uit de voortzetting van zijn ideeën door grote ontwerpers zoals over Franco Albini en Poul Kjaerholm en de antidesigners van Archizoom. Hoewel Mies van der Rohe meestal in combinatie met de Bauhaus-beweging wordt gezien, had hij zijn belangrijkste stukken al ontwikkeld voordat hij in 1930 de laatste directeur van Bauhaus werd. Zijn pogingen om in het reine te komen met het nazi-regime mislukten. Eind jaren '30 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij aan het hoofd stond van de afdeling Architectuur van het Illinois Institute of Technology. Tot aan zijn dood was hij een populaire architect over de hele wereld en werd hij gezien als grootmeester van de "International Style", naast Marcel Breuer en Walter Gropius.

Website van Ludwig Mies van der Rohe


Merken