• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Ernesto Gismondi


Ernesto Gismondi

Ernesto Gismondi is de oprichter van de Artemide groep. Een deel van de producten van zijn bedrijf is ontworpen door de Italiaan zelf.

Gismondi werd geboren op 25 december 1931 in San Remo. Hij studeerde af aan de Milan Politecnico in Aero and Space Technology.

In het begin van de jaren zestig plant en produceert Ernesto Gismondi lichtoplossingen. Hij richt samen met ontwerper Sergio Mazza het atelier Artemide S.a.s. op. De studio zou zich ontwikkelen tot de Artemide Groep. Hij werd opgericht als internationaal ontwerper en was een van de initiatiefnemers van de Avant-Garde beweging in Memphis.

Onder leiding van Ernesto Gismondi groeide het marktaandeel van Artemide in de loop der jaren. Het Italiaanse bedrijf werd steeds bekender over de hele wereld en werd een van de belangrijkste bedrijven in de verlichtingssector. Gismondi werd onderscheiden met enkele belangrijke prijzen, zoals de Compasso d'Oro (1994) en de Europese designprijs (1997).

Ernesto Gismondi: Een indrukwekkend vita

Het vita van Gismondi is ook indrukwekkend voorbij design: Van 1964 tot 1984 studeerde hij af aan de Politectico for Space Technology. Hij was vicevoorzitter van ADI (Association of Industrial Design) en heeft verschillende administratieve organen: hij was in de Industrieadministratie van Lombardije (Assolombarda), in de Federmeccanica, Confinfustria, het autonome beursagentschap Milaan en het ministerie van Universiteiten en Onderzoek. Bovendien werd hij opgeroepen om lid te worden van de publieke onderwijs- en wetenschapscommissie van de I.S.L.A. (University of Arts and Industrial Design) in Florence. Gismondi was lid van het stratificatiecomité van COSMIT (organisatiecomité van de meubelbeurs van Milaan) en van CNEL (opgeroepen vanuit het kantoor van de president van de republiek). Hij nam deel aan workshops over design en de ontwikkeling van design en energiebesparende verlichting in Italië en in het buitenland, en hij gaf ook les in dergelijke workshops.

Ernesto Gismondi ontving in 2008 en 2009 van Ernst & Young de prijs "Designer van het jaar" in de categorieën innovatie en communicatie. Giorgio Napolitano, de president van de Republiek Italië, noemde hem de "Cavaliere del Lavoro", een prijs voor belangrijke persoonlijkheden uit de Italiaanse industrie.


Merken