• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Eero Saarinen


Eero Saarinen - Ontwerper

Eero Saarinen (1910 - 1961), zoon van de architect en directeur van de Cranbrook Academy of Art, Eliel Saarinen en zijn vrouw Loja, die als textielkunstenaar werkte, studeerden beeldhouwkunst in Parijs en architectuur aan de Yale University voordat hij samenwerkte met Bel Geddes als meubelontwerper en voor zijn vader als architect.

Saarinen werkte ook samen met zijn vriend Charles Eames, een leerling van de Cranbrook Academy of Art, en werd uiteindelijk in 1950 onafhankelijk in Bloomfield Hills.

De sterke technische mogelijkheden van nieuwe materialen vonden een weg naar de expressiviteit van Saarinen's werk: staal en beton in de architectuur, multiplex en kunststof in zijn meubelontwerp.
Samen met Charles Eames won Eero Saarinen op de wedstrijd "Organic Design", georganiseerd door het Museum of Modern Art (MoMA) door de directeur Eliot Noyes. Hun ontwerp uit multiplex en sponsrubber was de eerste driedimensionale ovale stoel, die echter ontbrak aan productietechnieken, waardoor hij nooit als serieproduct werd geproduceerd. Slechts enkele jaren later werd de kunststof techniek verbeterd om de stoel te kunnen produceren - dit gebeurde dankzij Vitra in 2006.

Wat zijn architectuurwerken betreft, is Saarinen vaak verbonden met de Dulles International Airport in Washington, D.C., de Gateway Arch in St. Louis en de TWA-terminal op de Kennedy International Airport in New York. In de loop van zijn carrière won hij talrijke tentoonstellingen en prijzen voor werken die in talrijke exposities werden gepresenteerd.

Website van Eero Saarinen


Merken