• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Marcel Breuer


Marcel Breuer - Ontwerper

Marcel Lajos Breuer - Lajkó aan zijn vrienden - werd geboren op 21 mei 1902 in de provinciestad Pecs, Hongarije. Zijn vroege studie en onderwijs aan het Bauhaus in Weimar en Dessau in de jaren twintig introduceerde het wonderkind bij de oudere reuzen uit die tijd, van wie er drie - Le Corbusier, Mies van der Rohe en Walter Gropius - een levenslange invloed zouden hebben op zijn beroepsleven.

Toen hij in 1935 Duitsland verliet om zich bij Gropius in Londen aan te sluiten, was Breuer een van de bekendste ontwerpers in Europa. Zijn reputatie was gebaseerd op zijn uitvinding van stalen buismeubelen, één grote woning, twee appartementencomplexen, enkele winkelinterieurs en verschillende inzendingen voor wedstrijden.

Twee jaar later vroeg Gropius hem om zich aan te sluiten bij Harvard's architectuurfaculteit en tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde hun partnerschap voor een revolutie in het Amerikaanse huisontwerp, terwijl ze een hele generatie van binnenkort beroemde architecten les gaven.

In 1946 zag Breuer in zijn eentje in New York een praktijk die in wezen residentieel was geweest en zich in 1952 met de UNESCO-hoofdkwartiercommissie in Parijs en twee jaar later het eerste van vele gebouwen voor de Sint-Jans-abdij in Collegeville, MN, tot institutionele gebouwen had uitgebreid.
Zijn in New York gevestigde bedrijf verhuisde door drie steeds grotere kantoren, met een filiaal in zijn geliefde Parijs om in zeven Europese landen te werken; hij verzamelde vijf jonge partners in het proces.

In 1968, toen hij de AIA Gold Medal won, kon hij terugkijken op wereldberoemde monumenten als het Whitney Museum in New York (waarschijnlijk het bekendste), het IBM La Gaude Laboratory (zijn persoonlijke favoriet), het hoofdkantoor van de afdelingen HUD en HEW in Washington DC (hij voelde zich uiteindelijk Amerikaans) en Flaine (een hele skistad in de Franse Alpen). In datzelfde jaar won hij de eerste Jefferson Foundation Medal die hem noemde als "een van de levende architecten van de wereld die uitblinkt in de kwaliteit van zijn werk".

Hij ging in 1976 met pensioen en overleed op 1 juli 1981 na een lange ziekte.

Website van Marcel Breuer


Merken