• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Aldo Rossi


Aldo Rossi

Aldo Rossi - een uitzonderlijke architect en trendsettend ontwerper van de 20e eeuw

Aldo Rossi (3 mei 1931 - 4 september 1997) was een Italiaanse architect en ontwerper die de ongebruikelijke prestatie van het bereiken van internationale erkenning op drie verschillende gebieden: theorie, tekenen en architectuur. Rossi is geboren in Milaan, Italië. Hij studeerde in 1959 af in de architectuur aan de Politecnico di Milano.

Zijn vroegste werken uit de jaren zestig waren vooral theoretisch van aard en vertoonden een gelijktijdige invloed van het Italiaanse modernisme uit de jaren twintig (zie Giuseppe Terragni), classicistische invloeden van de Weense architect Adolf Loos, en de reflecties van de schilder Giorgio De Chirico.

In het midden van de jaren '60 werd Aldo Rossi leraar aan de Universiteit van Milaan en ontwikkelde hij samen met Gianni Braghieri het bekroonde ontwerp van het San Cataldo kerkhof in Modena in het begin van de jaren '70, dat in 1980 werd gebouwd.
Aldo Rossi doceerde van 1972 tot 1974. Als gasthoogleraar aan de ETH in Zürich. Hij leidde de eerste architectuurbiënnale in Venetië in 1983. Rossi richtte dit bureau samen met Umberto Barbieri in Den Haag op in 1987.. Hij was eervol lid van het American Institute of Architects in 1988 en won de Printzkerprijs voor architectuur in 1990.

Rossi design: een krachtige taal van originele vormen en geometrische patronen

Ook Rossi werd beroemd als ontwerper in de jaren tachtig, toen hij deelnam aan het Alessi Project ´Thee &´Koffie Piazza´ als toonaangevende architect van de postmoderne kunst. Na afronding van het project ontwierp hij verdere producten voor Alessi, zoals de beroemde espressoflessen La Conica (1984) en La Cupola (1989). Verder ontwierp Aldo Rossi tapijten voor ARP Studio en meubels voor Molteni,&Up en Unifor.

De architect en ontwerper werd geëerd met toegewijde tentoonstellingen in Parijs, Berlijn, Gent en Amsterdam van 1990 tot 1993. Aldo Rossi's werken en constructies worden als poëtisch beschouwd, omdat hij de abstractie en reductie in een strikte taal van originele vormen en geometrische patronen wist uit te drukken. Aldo Rossi passeerde na een verkeersongeval op 4september 199 7.


Merken