• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Mart Stam


Mart Stam

De uitvinder van de Cantilever

De Nederlandse architect en ontwerper Mart Stam werd in 1899 geboren in Purmerend in Nederland en overleed in 1986. In Goldach Zwitserland. Hij is de uitvinder van de beroemde sledestoel, die hij voor het eerst in 1926. Na zijn afstuderen als tekenaar voor een architectenbureau presenteerde, voordat hij in 1920 gevangen werd gezet omdat hij de militaire dienst had geweigerd. In die tijd was het in Nederland gebruikelijk dat gewone mannen die de militaire dienst weigerden om voor de duur van hun diensttijd in de gevangenis te worden gezet. Na zijn vrijlating verliet hij Nederland en verhuisde naar Berlijn.

Al snel kwam hij in contact met vertegenwoordigers van de Bauhaus-beweging zoals Marcel Beuer of El Lissitzky en werd hij leraar aan de Bauhaus-school. In deze periode ontwikkelde hij zijn beroemde cantilever die voortkwam uit experimenten met gaspijpen. In die tijd was men gefrustreerd over de uitkomst van de Eerste Wereldoorlog en eiste men sobere en functionele oplossingen voor architectuur en meubelontwerp, die met het nieuwe materiaal stalen buizen werden geïmplementeerd. Stam presenteerde zijn stoel voor het eerst in 1927 met de opening van de Weissenhof-Siedlung Stuttgart en zorgde zo voor een revolutie in het moderne meubeldesign. Dankzij de inzet van Thonet sinds het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw heeft het concept van stalen buizen een grote impact gehad en is het steeds populairder geworden.

De sledemodel van Stam combineerde de helderheid van vorm en esthetische zuinigheid van de constructie met het voordeel van verbeterd comfort: Het comfortabele "vrij swingende" of bobbing effect, waardoor weelderige demping totaal overbodig werd, zou aanvoelen als zitten in de lucht.

Tegelijkertijd ontwikkelde Marcel Beuer ook een sledemodel van stalen buizen. Eind jaren twintig ontstond er een juridisch geschil tussen de twee ontwerpers, die zich bezig hielden met wie het oorspronkelijke idee voor de cantilever had. Stam won de rechtszaak en wordt sindsdien officieel beschouwd als de uitvinder van de cantilever. Het artistieke auteursrecht voor deze strikt kubusvormige pootloze stoel ligt vandaag de dag bij Thonet.

Website van Mart Stam


Merken