• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Poul Kjærholm


Poul Kjærholm

De meubelontwerper Poul Kjaerholm wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het legendarische Deense design, samen met Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Verner Panton en Hans Wegner.

Kjaerholm werd geboren in Oster Vra in Denemarken in 1929.. Hij volgde een opleiding tot timmerman voordat hij van 1949-195 in Kopenhagen meubelontwerpen studeerde aan de Deense School of Arts and Crafts.2.

Kjaerholm is vooral geïnteresseerd in verschillende materialen en productietechnieken. Vooral staal was interessant voor hem - volgens hem was staal een natuurlijk materiaal met dezelfde artistieke kwaliteiten als andere natuurlijke materialen.

Poul Kjærholm ontwierp in 1950 het basisconcept voor een innovatieve meubelserie, waarbij hij de heersende ontwerpnormen van die tijd in vraag stelde. Kjærholm ontwierp de stoel PK 25 in 1951. Het was zijn afstudeerwerk. Het frame van deze stoel is gemaakt van gezaagd en verchroomd platstaal, terwijl de zitting en rugleuning zijn gemaakt van een vlaggenkabel die om het frame is gespannen en gewikkeld. De stoelontwerpen van Poul Kjærholm zijn echt representatief voor de klassieke moderne tijd. Hij matigt hun strikte functionalisme door het gebruik van zachtere en lichtere vormen en typische Scandinavische natuurlijke materialen zoals hout, leer of rieten.
Poul Kjærholm ontwierp de stoel PK 0 in 1952, een tweedelige constructie van voorgevormd multiplex.

Beide modellen werden verder ontwikkeld toen Poul Kjærholm vervolgens een jaar bij de firma Fritz Hansen in dienst was. Andere stukken volgden al snel, zoals de PK 22.. Zijn werk maakte van Kjærholm een van de affichekinderen voor het nieuwe Deense en Scandinavische ontwerp.

In 1955 begon Poul Kjærholm zijn samenwerking met meubelfabrikant Ejvind Kold Christensen, die duurde tot de dood van Poul Kjærholm in 1980. In 1982 nam Fritz Hansen de productie en verkoop van de Kjærholm-collectie over, bestaande uit de creaties uit de periode 1951-1967, die tot in de kleinste details logisch zijn en omgeven door een exclusieve uitstraling.

Fritz Hansen voegde twee nieuwe stukken toe aan de Kjærholm collectie in 2007. De eetkamerstoel PK8 en eettafel PK58 waren tot dan toe nog nooit geproduceerd.

Website van Poul Kjærholm


Merken