• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Gio Ponti


Gio Ponti

Gio Ponti (1891-1979) ontwierp een hele époque van kunsthandwerk uit de jaren twintig tot modern design. Ponti wordt beschouwd als de schakel tussen vooroorlogs en naoorlogs ontwerp en een van de belangrijkste actoren van de Italiaanse ontwerpontwikkeling.

Gio Ponti: De eerste universele ontwerper

Na zijn afstuderen in architectuur aan het gerenommeerde Politecnico di Milano in 1921, begon Gio (wiens naam eigenlijk Giovanni is) te werken voor veel verschillende bedrijven. Als mede-oprichter van de Novecento-beweging in het midden van de jaren twintig van de vorige eeuw, die het harde rationalisme van die tijd in twijfel trok en die een gevoel had van welke moderne elementen na de oorlog zouden komen, werd Ponti al snel populair.

Als eerste "Universele ontwerper" van Italië ontwierp Ponti lampen, stoelen, schalen, tafels en complete huizen tegelijk. Zelfs podia en treinwagons die hij uitrustte. Al snel wist hij: "Schoonheid is de meest stabiele structuur en het meest resistente materiaal.

Oprichter en visionair

Ponti richtte het legendarische Domus magazine op in 1928.. Oorspronkelijk gemaakt ter ondersteuning van de visionaire Novocento beweging, ontwikkelde Domus zich al snel tot een van de toonaangevende architectuur- en designmagazines, die in veel landen een uitstekende reputatie heeft.

Uiteindelijk richtte Ponti in 1932 FontanaArte op, een bedrijf dat nog steeds het handschrift van de oprichter draagt, met een vergelijkbare legendarische reputatie. In de jaren dertig van de vorige eeuw tot het einde van de tweede wereldoorlog hield Ponti zich vooral bezig met architectuur tot hij merkbaar bijdroeg aan de groei van het Italiaanse design tot wat het nu is. Daarmee creëerde Gio Ponti symbolen voor Europa, zoals het Pirelli-gebouw uit 1956, een elementair symbool voor de economische wonderbaarlijke tijd van Italië.

Zijn erfgoed is nog steeds tastbaar

Het is bijna niet nodig om te vermelden dat Gio Ponti werd toegekend tijdens zijn grandioze carrière, ook dat hij leidde vele tentoonstellingen en verspreidde zijn kennis door het onderwijs wiskunde in Rome en architectuur op de Politecnico di Milano. De exacte kennis van wiskundige verbanden is ook een van de redenen van de precisie waarmee Ponti in design en architectuur werkt.

Gio Ponti heeft niet alleen het verleden van het Italiaanse design in reliëf gemaakt, maar hij heeft ook een zeer grote erfenis nagelaten. Pontis-sporen zijn nog steeds overal te vinden in het design, want hij heeft niet alleen ontworpen, maar ook deelgenomen aan talrijke publicaties en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van cultureel en wetenschappelijk design en architectuur.

Website van Gio Ponti


Merken