• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Hans J. Wegner


20 % korting op Wegners First Masterpieces

Hans J. Wegner wordt algemeen beschouwd als een van de leidende figuren in het 20e eeuwse meubelontwerp. De timmerman, architect en ontwerper werd geboren in 1914 en geldt als mede-oprichter van de Deense moderniteit die het latere ontwerp van het interieurontwerp sterk heeft gekenmerkt.

Op 17-jarige leeftijd was hij in de leer bij een timmerman (H. F. Stahlberg) en het was in die tijd dat hij zijn eerste ontwerp ontwikkelde. Drie jaar later verhuisde hij naar Kopenhagen om te studeren aan het instituut dat nu bekend staat als The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Design, maar dat toen nog onder de meer bescheiden titel The Artisan College ging.

In 1940 startte Wegner samen met Arne Jacobsen en Erik Møller in Aarhus een gezamenlijk project voor de inrichting van het stadhuis van Aarhus. Het was ook in 1940 dat Wegner begon te werken met Meester Timmerman Johannes Hansen, een man die een belangrijke rol speelde in het brengen van modern design naar het Deense publiek. Het toenmalige Copenhagen Industrial Art Museum (nu Design Museum Denmark ) kocht zijn eerste Wegner stoel in 1942. Hans J. Wegner opende zijn eigen ontwerpstudio in 1943 en in 1944 ontwierp hij zijn eerste China Chair in een serie geïnspireerd door de Chinese keizertroon.

Een Deense designlegende

Een van de stoelen uit deze serie is waarschijnlijk Wegners beroemdste werk The Wishbone Chair, dat hij in 1949 ontwierp en dat Carl Hansen &Şøn sinds 1950 produceert. Hans J. Wegner wordt beschouwd als een van 's werelds meest vooraanstaande meubelontwerpers. Hij was een van de drijvende krachten achter de Deense moderne beweging, die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw veel heeft bijgedragen aan de verandering van de kijk op meubels. Zijn ontwerpen zijn vandaag de dag nog steeds relevant voor ons en zijn gevoel voor details is een bron van voortdurende verwondering.

Hans J. Wegner kan worden beschouwd als een Deense designlegende: de timmerman, ontwerper en architect heeft een aantal prijzen en erkenningen ontvangen. Hij is onder andere erelid van The Royal Danish Academy of Fine Arts en behaalde een eredoctoraat van het Royal College of Art in Londen. Hij was ook de eerste die de Lunning Prize ontving en ontving de 8e International Design Award in Osaka, Japan. Zijn werken worden tentoongesteld in grote internationale musea, waaronder het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en Die Neue Sammlung in München. Hans J. Wegner overleed in Denemarken in januari 2007.

Website van Hans J. Wegner


Merken