• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Jean Prouvé


Jean Prouvé

Jean werd geboren in Nancy, Frankrijk in 1901.. Hij groeide op tussen de idealen en energie van het kunstcollectief van zijn vader Victor Prouvé, "l'École de Nancy". Deze school kwam samen met de bedoeling om kunst gemakkelijk toegankelijk te maken, om een relatie te smeden tussen kunst en industrie, en om een link te leggen tussen kunst en sociaal bewustzijn.

Jean Prouvé, een vooraanstaand exponent van het geïndustrialiseerde gebouw, begon tussen 1916 en 1919 met een opleiding tot metaalbewerker bij Émile Robert, een creatieve smid, voordat hij zijn opleiding voortzette bij Szabo, een andere metaalbewerker, in Parijs tot 1921. In 1923 opende Prouvé een eigen werkplaats in Nancy.

Hij kreeg veel opdrachten voor metaalbewerking, waaronder de prachtige metalen montages die hij maakte voor de vazen van Émile Gallé. In 1924 maakte Jean Prouvé meubelen van plaatijzer, met een koele, functionele esthetiek die Le Corbusier in het oog sprong. Op de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in 1935 in Parijs, waar hij exposant was, ontmoette hij zowel Le Corbusier als Jean Jean Jeanneret. Prouvé ontmoette ook hun collega Charlotte Perriand, met wie hij in de jaren vijftig verschillende meubels zou ontwerpen, waaronder boekenplanken van hout en plaatwerk met onregelmatig gerangschikte vakken waarop kleurrijk beschilderde ruggen en deuren van hout en plaatwerk werden aangebracht.

In 1930 was Jean Prouvé stichtend lid van de Union des Artistes Modernes (UAM) en nam hij deel aan hun tentoonstellingen. In 1931 stichtte hij samen met A. Schotte de Société des Ateliers Jean Prouvé in Nancy en kocht er de modernste machines voor het stempelen en metaalbewerking voor. Prouvé ontwierp en produceerde metalen meubels voor grote bedrijven en individuele stukken in opdracht. In 1937 ontwierp hij schoolmeubilair bestaande uit een gecombineerde tafel en stoel. In 1939 ontwierp Jean Prouvé plaatwerkhutten voor het Franse leger en in 1944 maakte zijn bedrijf meer dan 1000 inklapbare woningen voor daklozen. Als architect plant hij ook scholen in Croismare en in het Franse overzeese departement Martinique en een brandweerkazerne in Bordeaux.

In 1953 wordt Pechiney, een aluminiumbedrijf, meerderheidsaandeelhouder van het Atelier Jean Prouvé en verlaat hij het bedrijf. Het jaar daarop opende Jean Prouvé een ontwerppraktijk in Parijs en richtte samen met Michel Bataille in 19575. Les Constructions Jean Prouvé op. In 1957 werd ook dit bedrijf opgekocht, ditmaal door de Compagnie Industrielle de Matériel de Transport, voor wie hij tot 196 jaar werkte.6.

Hij overleed in 1984 in Nancy, Frankrijk.


Merken