• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Richard Sapper


Richard Sapper

De Italiaanse ontwerper Richard Sapper, woonachtig in Duitsland, is een van de belangrijkste internationale ontwerpers en professoren van de laatste 30 jaar.

Richard Sapper is geboren in München. Daar studeerde hij van 1952 tot 1956 machinebouw en economie. Zijn carrière als ontwerper begon in 1956 op de ontwerpafdeling van Mercedes-Benz, waar hij tot 1956 onder andere voor de legendarische Mercedes Benz 330 SL Roadster deurgrepen en buitenspiegels ontwikkelde.8.

Sapper ging uiteindelijk naar Italië, waar hij samenwerkte met de studio's van Giovanni Ponti, Marco Zanuso en Alberto Rosselli en producten ontwierp voor het bedrijf La Rinascente, zoals de Radio Transmaster. Hij werkte tot het einde van de jaren zestig voor talrijke Italiaanse bedrijven en ontving zijn eerste Compasso d'Oro in 1960 - die hij daarna nog vijf keer ontving.

Sapper richtte in 1970 zijn eigen atelier op in Stuttgart. In datzelfde jaar begon hij ook als ontwerper in de testauto's afdeling van Fiat (tot 1976) en als medewerker in de onderzoekslaboratoria van bandenfabrikant Pirelli.

Richard Sapper werkte als counseling designer in het IBM-bedrijf en maakte deel uit van het ontwikkelingsteam van IBM-computers en notebooks.

Na verschillende gastdocentschappen in Wenen en Brissago, werd hij hoogleraar aan de kunstacademie in Stuttgart in 1986.. Het Museum of Modern Art in New York wijdde hem in 193 een complete expositie aan hem.3.

Naast de talrijke ontwerpen voor Brionvega, zoals de "Doney" televisie of de vouwradio TS 502, zijn Sappers bekendste werken de functionele werklamp Tizio, die hij in 1972 voor Artemide ontwierp, de speelse waterkoker 9091 "Bollitore" met het melodische fluitje voor Alessi (1982), evenals verschillende stoelen voor Kartell, Magis en Knoll.

Sapper ontving talrijke designprijzen voor zijn werk, zoals zes keer de Compasso d'Oro, twee keer de Gute-Form-Preis (1969 en 1983) en de gouden medaille van de Biënnale voor Industrieel Ontwerp in Ljubljana (1973 en 1979). Sapper werd geëerd met de Lucky Strike Award '92 van de Raymond Loewy Foundation in 1992.. Talrijke ontwerpen van Sapper zijn tentoongesteld in permanente collecties van musea zoals het New York Museum of Modern Art en het Philadelphia Museum of Art.

"Make sense of a form" is Sappers methodische benadering en hij distantieert zich daarmee van de traditie van de Duitse functionalisten, want hun motto is "vorm volgt functie".


Merken