Mimmo PaladinoMimmo Paladino

Domenico Paladino, bij het publiek bekend als Mimmo Paladino, vond de weg naar de kunst bij zijn oom, de kunstenaar die zijn neef traditionele schildertechnieken leerde toen hij jong was. Geboren in 1948, studeerde hij kunst aan de universiteit van Benevento, vlakbij zijn geboortestad Paduli.

Paladino experimenteerde aanvankelijk met collages en frottage geïnspireerd door Max Ernst en Pail Klee. Na zijn studie in 1968 emancipeerde hij zich automatisch van zijn idolen en schilderde hij alleen autodidactisch, vrij. Tot het midden van de jaren zeventig ontwikkelde Paladino zijn karakteristieke, friesachtige techniek door grote muren met pastelkleuren te schilderen. Deze keer was het embossing voor het late werk van de kunstenaar. Al in de daaropvolgende jaren bereikte Paladino een overregionale erkenning.

Naast Sandro Chia, Francesco Clemente en Enzo Cucchi telt hij tot de bekendste vertegenwoordigers van de Italiaanse Trans-avant-garde van vandaag. De invloeden zijn vooral in de "Young Wild" in Duitsland duidelijk zichtbaar. Paladino is vandaag de dag een erelid van de Royal Academy of Arts in Londen. Zijn werken zijn te zien in het Metropolitan Museum of Arts en in het Museum of Modern Arts in New York. Hij woont en werkt in Milaan en Benevento.


Merken