• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Enrico Baleri


Enrico Baleri

Enrico Baleri werd in 1942 geboren in Albino, Bergamo en studeerde architectuur aan de Polytecnic in Milaan. Na een uitnodiging van Dino Gavina opende hij in 1961 een showroom voor meubels in Bergamo.5.

Hij was ook stichtend lid van de "Pluri-Group", een groep die zich richt op designonderzoek.

In 1979 richtte Baleri samen met Giandomenico Belotti en Carlo Forcolini het ontwerpbedrijf Alias op en hij was er tot 1983. Jaar Art Director. Zijn klanten waren onder andere Gavina, Flos, Knoll International en Alias, voor wie hij meubels, lampen en objecten ontwierp.

Baleri richtte in 1984 samen met Marilisa Decimo het Italiaanse designbureau Baleri Italia (voorheen Cerruti Baleri) op en werkte samen met gerenommeerde internationale ontwerpers als Hollein, Mendini, Starck, Dalisi en Wettstein.

Bovendien promootte en organiseerde Baleri initiatieven op het gebied van industrieel ontwerp en culturele architectuur, waarbij altijd de nadruk werd gelegd op het verschil tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Tijdens zijn voorzitterschap van de Associazione Casa Malaparte (1989-92) richtte hij de aandacht op de gebouwen van de Moderne Beweging in Capri en pleitte hij voor het behoud ervan. Na een uitnodiging van de Alvar Aalto Foundation in Helsinki, initieerde Baleri het Comitato Italiano Aalto / Viipuri om deel te nemen aan een wereldwijd donatie-initiatief dat de Viitpuri bibliotheek, het meesterwerk van Aaltos in Rusland, zou restaureren.

Om actief te blijven werken aan onderzoek naar productontwerp en -ontwikkeling heeft Baleri in 2004 samen met Marilisa Baleri Decimo en Luigi Baroli "eb&c" opgericht als een onderzoeksinstituut dat samenwerkt met Baleri Italia en andere bedrijven.


Merken