• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

George Nakashima


Ontwerper George Nakashima

George Katsutoshi Nakashima werd geboren in 1905 in Washington en kwam voorbij in 1990. De architect, meubelontwerper en ambachtsman wordt beschouwd als een van de vaders van de Amerikaanse handwerkkunst.

In het begin van zijn carrière studeerde Nakashima architectuur aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology. Na zijn afstuderen in 1931 begon de in Japan geboren Amerikaan aan een grote wereldreis die hem zou inspireren voor zijn latere werk. George Nakashima was een heel jaar in Frankrijk, maar ook in Noord-Afrika en Japan.

Nakashima ging in 1940 terug naar de Verenigde Staten en begon met het lesgeven in houtbewerking en het produceren van zijn eigen meubels. Nakashima werd, net als andere Japanners, tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevangene naar een Amerikaans interneringskamp gestuurd, ondanks de Amerikaanse nationaliteit. Tijdens de tijd in het kamp leerde Nakashima van Gentaro Hikogawa hoe zorgvuldig om te gaan met traditionele Japanse gereedschappen.

George Nakashima werd bevrijd door de vraag van de gerespecteerde architect Antonin Raymond in 1943 en ging vanaf dat moment werken voor bekende fabrikanten zoals Knoll. De stijl van Nakashima werd legendarisch, veel van zijn werken zijn tegenwoordig klassiekers.

Kenmerkend voor Nakashima was de verbinding van traditionele Amerikaanse en Japanse stales met moderne stales. Veel van zijn ontwerpen hebben verschillende invloeden, maar sommige constanten zijn er de hele tijd: George Nakashima waardeert het om met het beste hout te werken. Kleur- en materiaalcontrasten zijn typisch voor het werk met hout van Nakashima.

George Nakashima werd geëerd met de medaille van de heilige schat, begiftigd door de Japanse keizer en de regering. Deze "eremedaille van Japan" bewijst de waarde van George Nakashima voor de internationale kunstnijverheidsmarkt.

Website van George Nakashima


Merken