Zieta Prozessdesign

Zieta is een Pools bedrijf dat in 2007. Jaar door Oskar Zieta is opgericht. Het doel van het bedrijf is het ontwikkelen van innovatief design met slimmere technologieën voor de toekomst.Zieta is een Pools bedrijf dat in 2007. Jaar door Oskar Zieta is opgericht. Het doel van het bedrijf is het ontwikkelen van innovatief design met slimmere technologieën voor de toekomst.

De oprichter van het bedrijf, Oskar Zieta, studeerde architectuur in Stettin en begon zijn verdere studie aan de ETH Zurich, waar hij al sinds 2003. Jaar als assistent aan de leerstoel voor CAAD (Computer Aided Architectural Design) werkzaam is. Al tijdens zijn studie richtte hij zich op plaatbewerking en ontwikkelde hij de zogenaamde "FIDU-technologie".

FIDU (Freie Innen-Druck Umformung) staat voor "Free Internal Pressure Forming". Door twee stalen platen op te blazen die rond hun randen zijn gelast, ontstaat een 3D-object. Door het innovatieve productieproces is elk object uniek, omdat niet elke vervorming van het plaatwerk kan worden gecontroleerd. FIDU is dus een efficiënt massaproductieproces dat de productie van innovatieve, klantgerichte, bionische vormen en volledig recyclebare objecten mogelijk maakt.

Naast de unieke vormgeving is er nog een ander voordeel van de objecten het lichte gewicht en de verhoudingsgewijs hoge veerkracht. Naast het bekendste product, de Plopp kruk die in 2008 met de Red Dot design award werd bekroond, maken talrijke andere objecten deel uit van de standaardcollectie van Zieta. Daarnaast beschikt Zieta ook over de Zieta Beta en Zieta Limited collecties die originele producten in experimentele en prototypische fasen, of gelimiteerde oplages van hoogwaardige materialen zoals messing of koper, tentoonstellen.

Website van Zieta Prozessdesign


 

Vrij opgeblazen

De ontwerper Zieta gebruikt een uniek productieproces voor zijn Plopp mini krukje dat van elk zitmeubel een unieke versie van het ontwerp maakt. Zie de video voor meer informatie.

De belangrijkste ontwerpers