• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Røros Tweed

Noorse wol, 100% Noorse productie en nauwe samenwerking met de meest vooraanstaande ontwerpers en textielkunstenaars van Scandinavië hebben van de dekens van Røros Tweed een van de meest gerespecteerde zuiver Noorse kwaliteitsproducten gemaakt.


Noorse dekens en kussens in wol

Noorse wol, 100% Noorse productie en nauwe samenwerking met vooraanstaande Scandinavische ontwerpers en textielkunstenaars hebben dekens gemaakt van Røros Tweed zijn uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde zuivere Noorse kwaliteitsproducten.

Røros Tweed ligt op 600 m.o.h. in Røros, Noorwegen. Een onwaarschijnlijke locatie voor een textielfabriek, zullen velen denken - maar het heeft zijn geschiedenis. Peder Hiort, die in de 1 8. eeuw directeur was van Røros Kobberverk, liet zijn hele fortuin na aan de armen in Røros. Het testament van Hiort is beschreven als een van de verstandigste schenkingen in de Scandinavische landen.

Volgens het testament moesten wol en linnen worden gekocht om aan de armen uit te delen. Hiervan moesten zij spinnen, breien en weven voor de productie van sokken, katoenwol en warme kleding - textiel dat noodzakelijk was in het koude bergklimaat van Røros. De producten werden verzameld en het loon voor het werk betaald. Elk jaar in de tijd van Sankthan werden deze textielprodukten samen met andere geschenken uitgedeeld aan mensen in nood. Velen die eerst voor het werk werden betaald, kregen de producten als geschenk terug.

De oprichting van Røros Tweed was een voortzetting van de handwerkactiviteiten van de Hiorts Foundation. Het begon met een weefcursus in 1938/3 9. Textiel werd bij particulieren thuis geweven, zoals de Hiorts Stichting al 150 jaar deed, en er werd een verkoopcentrum opgericht. Er werd geïnvesteerd in machines en geleidelijk werd overgeschakeld op meer fabrieksmatige productie. Er ontstond behoefte aan een groter pand en in 1952 werd een nieuwe fabriek voltooid.

Door de jaren heen Røros Tweed geëxperimenteerd met Noorse wol en de ontwikkeling van hoogwaardige textielproducten en -ontwerpen. De fabriek werkt al vele jaren samen met vooraanstaande Noorse textielkunstenaars. Røros Tweed staat bekend om zijn gordijnen, meubelstoffen, tapijten en tweed.

Vandaag Røros Tweed zijn productie gereorganiseerd om de uitdagingen van de moderne textielindustrie aan te gaan. De fabriek produceert nu dekens van hoge kwaliteit, gemaakt van 100% zuiver scheerwol, met ontwerpen die geïnspireerd zijn op het esthetische en culturele erfgoed van Røros - en de fascinerende natuur van het hooggebergte.

Website van Røros Tweed