• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

artek

Het Finse bedrijf Artek werd in 1935 opgericht door Alvar en Aino Aalto, Maire Gullichsen en Nils-Gustav Hahl. Functionaliteit en tijdloze esthetiek zijn de essentiële elementen die de producten van Artek met elkaar verbinden.


Ontdek alle collecties en series van Artek

Artek: Kunst en technologie sinds 1935

Artek werd in 1935 in Helsinki opgericht door vier jonge idealisten: Alvar en Aino Aalto, Maire Gullichsen en Nils-Gustav Hahl. Hun doel was om "meubels te verkopen en een moderne levensstijl te bevorderen door middel van tentoonstellingen en andere educatieve middelen".

In navolging van de radicale geest van de oprichters, Artek is vandaag de dag nog steeds een innovatieve speler in de wereld van het moderne design en ontwikkelt nieuwe producten op het snijvlak van design, architectuur en kunst.

De naam Artek is een combinatie van "kunst" en "technologie" - concepten die centraal staan in de internationale modernistische beweging die in de jaren 1920 aan belang won. Het was Walter Gropius, een belangrijke vertegenwoordiger van het modernisme, die het motto "Kunst en technologie - een nieuwe eenheid" bedacht. Technologie is wetenschap en industriële productiemethoden, terwijl het concept van kunst verder reikt dan de schone kunsten en ook architectuur en design omvat. De moderniteit streefde naar een vruchtbare eenwording van deze twee gebieden. Deze bewering bracht de oprichters van Artek ertoe het bedrijf een naam te geven.

Duidelijkheid, functionaliteit en poëtische eenvoud

De Artek collectie bestaat uit meubels, verlichting en accessoires ontworpen door Finse meesters en toonaangevende internationale ontwerpers. Artek staat voor helderheid, functionaliteit en poëtische eenvoud.

Het Artek Manifesto: Een synthese van de kunsten

Het Artek Manifesto beschrijft de visie van de vier oprichters van het bedrijf. Hoewel de directe aanleiding was om de internationale verspreiding van de ontwerpen van de Aaltos te professionaliseren, verbindt het Manifest Artek met een culturele missie die veel verder gaat dan het puur commerciële.

Met slogans als Modern Art, Industry and Interior Design, Propaganda, maakt het Manifest duidelijk wat Artek's doelstellingen zijn: het bereiken van een synthese van de kunst, het verbeteren van het dagelijks leven en het brengen van de moderniteit naar Finland - en tegelijkertijd het uitdragen van Alvar Aalto's Noordse interpretatie van deze principes in de wereld.

Gestandaardiseerde individuele componenten: de L-poot

Kenmerkend voor het werk van Alvar Aalto is het systeem van gestandaardiseerde individuele componenten die gecombineerd kunnen worden tot een uitgebreide meubelcollectie. Het begin van het idee is in de L-poot te zien, maar de Aalto collectie gaat nog verder: producten kunnen gemakkelijk gecombineerd en op elkaar afgestemd worden, formaten zoals tafelafmetingen en -hoogtes zijn flexibel, oppervlakken en kleuren kunnen ook voor kleine projecten worden aangepast.

Eind jaren twintig werkt Aalto samen met meubelproducent Otto Korhonen aan een aantal innovatieve technieken. Dit leidde tot de ontwikkeling van de L-poot, een L-vormige voet van massief gebogen hout, die het mogelijk maakte om meer dan 50 verschillende producten te produceren.

Verdere experimenten met geperst multiplex en gelamineerde berkenlamellen leidden tot resultaten die enkele van Aalto's bekendste ontwerpen mogelijk maakten.

Website van artek


De belangrijkste ontwerpers