• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Kartell

Kartell, opgericht in 1949 door Giulio Castelli in Milaan, geldt tegenwoordig als een van de traditionele Italiaanse ontwerpbureaus naast Alessi, Brionvega, Danese of Flos. Bovenal wordt Kartell beschouwd als een van de pioniersbedrijven in de productie van kunststof meubelen.

Ontdek Kartell


Ontdek alle collecties en series van Kartell

Kartell wordt beschouwd als een van de traditionele, Italiaanse ontwerpbureaus.

Kartell, opgericht in 1949 door de ingenieur Giulio Castelli in Milaan, geldt tegenwoordig als een van de traditionele Italiaanse ontwerpbureaus naast Alessi, Brionvega, Danese of Flos. Bovenal wordt Kartell beschouwd als een van de pioniersbedrijven in de productie van kunststof meubelen.

Terwijl plastic door veel producenten als minderwaardig materiaal werd gezien, heeft Kartell zich op dit materiaal gebaseerd en er als pionier voor gezorgd dat dit materiaal nu dezelfde rechten heeft als andere materialen, zoals Depot4Design of Heller dat vandaag de dag doet.

Kartell werd aan het begin van de jaren vijftig bekend om zijn productie van huishoudelijke artikelen. De huisontwerper Gino Colombini was de drijvende kracht achter de eerder troosteloze en bleke keukenapparatuur zoals citruspersen, vuilnisbakken of voorraadpotten in nieuwe smakelijke vormen en kleuren.

Meubelserie van kunststof

In Kartell werd vanaf het begin tot halverwege de jaren '60 geëxperimenteerd met nieuwe productieprocessen om stevige en slijtvaste kunststoffen te verkrijgen die gebruikt kunnen worden voor het maken van meubels. In 196 werd in samenwerking met de ontwerpers Marco Zanuso en Richard Sapper in samenwerking met de ontwerpers Marco Zanuso en Richard Sapper een eerdere en naar verluidt de eerste complete plastic stoel ontwikkeld, de onhandige maar stapelbare en weerbestendige kinderstoel met de naam "K4999".4. Terwijl in Kartell tot dan toe alleen huishoudelijke artikelen en een kleine lichtserie van plastic waren geproduceerd, introduceerde de "K4999" het plastic meubel decennium.

Innovatief, creatief en functioneel Kartell functioneel

Kartell heeft in de loop van de jaren '60 het laboratoriumonderzoek uitgevoerd, zodat ontwerpers hun producten konden ontwikkelen op basis van steeds nieuwe gepatenteerde kunststoffen. Italiaanse designgrootheden als Joe Colombo, Achille Castiglioni, Vico Magistretti of Anna Castelli Ferrieri ontwierpen op deze basis een verscheidenheid aan kunststof meubelseries die tegenwoordig als klassiekers worden beschouwd. Bijvoorbeeld de stapelbare stoel 4867 (1968) van Joe Colombo, die een bestseller was en nog steeds erg populair is, of de stapelbare containerelementen 4970/84 van Anna Castelli Ferrieri (1967), die zonder schroeven en andere bevestigingen zijn gebouwd en nog steeds een vast onderdeel van het programma van Kartell.

Kartell beleefde een echte crisis na de verhuizing van Milaan naar Noviglio in 1972. De olieprijsschok van 1973 liet Kartell ook niet onberoerd. Dure olie als basis voor de kunststofproductie heeft niet alleen de prijzen van de kunststof meubelen verhoogd, het heeft ook het materiaal kunststof als materiaal een groot imagoprobleem opgeleverd. Kunststofproducten kwamen in steeds grotere moeilijkheden, vooral door de ecologische beweging van de jaren tachtig en kregen de reputatie wegwerpproducten te zijn.

De ontwerper Philippe Starck leidde Kartell uit de crisis

Executive manager Giulio Castelli vertrok in 1988 en Claudio Luti, die eerder adviseur van de couturier Gianni Versace was geweest, werd de nieuwe manager. Vooral een ontwerp van Philippe Starck leidde Kartell uit de crisis. Het bedrijf had een succesvolle turnaround met Starck's stoel Dr. Glob (1989) die kunststof in de meubelsector revalideerde. Vele succesvolle producten volgden: het containersysteem Mobil van Antonio Citterio of de boekenwormplank van Ron Arad (beide uit 1994), de stoel Dr. No van Philippe Starck (1996), de stoel Maui van Vico Magistretti (1997), die vandaag de dag als de meest gebruikte stoelen ter wereld gelden of de Bubble-collectie van Philippe Starck (2001) om er maar een paar te noemen.

Koop Italiaanse designklassiekers in de Design Online Shop

Het bedrijf Kartell heeft vandaag de dag opnieuw stijgende groeicijfers. De vroegere moeilijkheden die het gevolg waren van het slechte imago van plastic behoren nu tot het verleden. De manager Claudio Luti heeft een visionaire kijk op de toekomst. Het merk Kartell, dat bekend is geworden door plastic meubilair, zal waarschijnlijk ooit afscheid nemen van het plastic tijdperk en zich richten op innovatieve materialen die verder gaan dan plastic. Voorlopig wordt Kartell met zijn 21 flagship stores, 250 Shop-in-Shops en 4.000 andere verkooppunten van Hong Kong tot Miami beschouwd als een van de showcase bedrijven voor Italiaans designmeubilair.

Website van Kartell


De belangrijkste ontwerpers