• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Holmegaard

Holmegaard in Denemarken is sinds 1825. Jaar geleden opgericht door gravin Henriette Danneskiold-Samsøe op een veenmoeras en is een van de modernste glasfabrieken van dit moment.


Gravin Henrietta Danneskiold-Samsøe is de vrouw achter Holmegaard.
De volledige geschiedenis van de firma Holmegaard begon in 1823 toen graaf Christian Danneskiold-Samsøe de Deense koning vroeg om toestemming voor de bouw van een glasfabriek in Holmegaard Mose.

Helaas stierf de graaf in hetzelfde jaar zonder toestemming van de koning. Zijn weduwe besloot het project van haar overleden echtgenoot voort te zetten toen zij koninklijke toestemming kreeg om de glasblazerij te bouwen. De glasblazerij is gebouwd in een moerasgebied, vooral omdat er voldoende brandstof (turf) was om de glasovens continu te verwarmen. De eerste glasproductie begon in Holmegaard in 1825.

In het begin werd alleen groen glas geproduceerd, maar later werd op wens van gravin Henriette helder glas geproduceerd naar het voorbeeld van de Boheemse glastraditie. En zo kwam het dat de Deense glasindustrie werd opgericht door een vrouw en moeder van zeven kinderen.

De geschiedenis van Holmegaard Glasblazerij is het verhaal van enkele kleine glasfabrieken in een veenmoeras dat in de loop van 175 jaar onderdeel is geworden van een grote, moderne groep.

In de 20e eeuw vormden tal van kunstenaars het beeld van Holmegaardse glazen met hun ontwerp. Dit was het begin van een lange en trotse traditie, met als resultaat dat enkele van de bekendste Deense kunstenaars tegenwoordig geassocieerd worden met de glasproductie in Holmegaard. De mooie en hoogwaardige creaties worden ook nu nog met de hand gemaakt bij Holmegaard. Onlangs is het themapark "The Living Glassworks", gebaseerd op glasbewerking, geopend. De bezoekers kunnen het glasblazen uitproberen en talrijke tentoonstellingen, een bioscoop, een museum en boetieks bezoeken.

Website van Holmegaard


De belangrijkste ontwerpers