Iittala

Tegen het Throwawayisme! Iittala creëert een goed ontwerp dat de test van dagelijks gebruik doorstaat om de wegwerpmentaliteit tegen te gaan.

Filter 

Kleuren  
Categorie  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit  


Ontdek alle collecties en series van Iittala

Iittala werd in 1881 opgericht als glasfabriek in de stad Iittala in het zuiden van Finland. Vandaag de dag is Iittala wereldwijd bekend om zijn Scandinavische design met heldere, natuurlijke vormen en is daarmee een voorloper van het populaire Scandinavische design dat onnodige ornamenten achterlaat en zich concentreert op heldere, functionele en elegante vormen.

De Alvar Aalto Vaas verscheen in 1936 en werd een wereldwijd cultusobject van Fins design. Vandaag de dag staat het merk Iittala niet alleen voor glasproducten, maar ook voor hoogwaardig keukengerei en gerechten zoals de Origo collectie en Teema gerechten.

Mensen zijn zich bewust geworden van de waarde van duurzaam design en het lijkt erop dat ontwerpers die voor Iittala werken een rol hebben gespeeld in deze ontwikkeling.

Iittala heeft vastgehouden aan het principe dat een goed ontwerp de test van het dagelijks gebruik moet doorstaan. Daartoe moeten de objecten bestand zijn tegen alles wat er kan gebeuren tijdens frequent dagelijks gebruik en moeten ze bestand zijn tegen de veranderende trends en smaken van de gebruikers, zodat ze vele jaren later geliefd en gewaardeerd zullen worden.

Veel van de vroegste ontwerpen zijn nog steeds gewild en geproduceerd: Dit geeft Iittala een bijzondere geloofwaardigheid. Iittala spant zich in om objecten te maken die vooruitdenken. Het maakt niet uit wat je koopt, alle dingen moeten een dieper gevoel hebben achter hun vorm en schijnbare functie. Sommige ideeën kunnen als briljant worden gekenschetst, andere zijn doordacht en prijzenswaardig.

Kid's gerechten, bijvoorbeeld, helpen de kleintjes om net als hun ouders aan tafel te komen. De kinderen zijn zich daar natuurlijk niet van bewust, maar elk object is zo gemaakt dat kinderen het gevoel krijgen bekwaam te zijn en daardoor zelfverzekerder worden. Het zou zeker niet verkeerd zijn om de set op een grappige manier te ontwerpen zodat de kinderen uitkijken naar hun maaltijden.

Door hun materialen zijn ook andere objecten uniek. Zo is de rode Aalto Vaas Savooie bijvoorbeeld gemaakt van echt rood glas, een kunst die maar weinig fabrikanten beheersen en gebruiken. Deze uniciteit is het resultaat van het gebruik van speciale materialen, in dit geval van de toevoeging van gouden zouten die de vaas deze karakteristieke kleurenschittering geven.

Website van Iittala


De belangrijkste ontwerpers