• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Stoff Nagel

Stoff Copenhagen is een Deens bedrijf dat het iconische ontwerp van de stapelbare kandelaar uit de jaren '60 nieuw leven inblaast.


Design klassieker uit de jaren 60: Messing kandelaar

Stoff Nagel Copenhagen is een Deens bedrijf dat in 2012 een van de meest iconische ontwerpen van de vorige eeuw opnieuw lanceerde: de Stoff Nagel Kandelaar uit de jaren 60.

gebruiksvoorwerpen gemaakt van Amerikaanse koperen kogelhulzen.

Het verhaal van de kandelaar begint in de buurt van Keulen kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Keulen werd tijdens de oorlog bijna volledig verwoest en veel mensen trokken weg uit de omliggende dorpen omdat ze in Keulen en omgeving geen toekomst meer zagen. De familie Nagel bleef en verdiende de kost in deze tijd door 's nachts lege Amerikaanse patroonhulzen te verzamelen, die hun vader, een getrainde smid, omtoverde tot asbakken, vazen en kandelaars, en zo winst maakte op de koperen patroonhulzen. Het was waarschijnlijk hun vader die alle zonen ertoe overhaalde zich aan te melden bij de Kunstacademie in Keulen en zo de creatieve inslag van de familie Nagel voort te zetten. Hans Nagel, een van de zonen, besloot na zijn kunststudie het familiebedrijf voort te zetten met de ontwerpen van zijn vader.

driepotige kandelaar om te stapelen

20 jaar na het einde van de oorlog ontmoette Hans Nagel de architect en kunstenaar Werner Stoff in de Keulse designscene. In een van de vele gesprekken vertelde Nagel de kunstenaar over een ervaring die een grote impact op hem had gehad. Tijdens een skivakantie in de Alpen zag hij zich door een val gedwongen zich met zijn vingers op te vangen. De vorm die zijn drie vingers na de val in volmaakte symmetrie in de sneeuw achterlieten, is hem sindsdien bijgebleven, waardoor het idee ontstond van een kaarsenhouder voor drie slanke stokkaarsen. Voor Nagel was het duidelijk dat Stoff de kunstenaar moest zijn die zijn idee in praktijk bracht.

De Stoff Nagel De kandelaar, uiteraard van messing, werd eind jaren zestig met groot succes op de markt gebracht en maakte het familiebedrijf Nagel wereldberoemd. De kandelaar vertegenwoordigt een iconisch ontwerp dat nauw verbonden is met de ruïnes van Keulen in de naoorlogse periode. Nadat de kandelaar decennia lang uit de winkels en uit de gedachten van de mensen was verdwenen, brengt het Deense bedrijf Just Right de iconische kandelaar opnieuw op de markt aan de hand van de originele tekeningen van Hans Nagel en Werner Stoff.

Website van Stoff Nagel