• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Thonet

De Duitse fabrikant Thonet is een van de oudste familiebedrijven ter wereld die meubels maken. De fabrikant staat bekend om zijn baanbrekende meubelen van gebogen hout en staal, die een mijlpaal vormen op het gebied van industrieel ontwerp.

Duurzame klassiekers voor de woonkamer

De producten van het traditionele bedrijf Thonet worden gekenmerkt door hun lange levensduur en zijn niet schadelijk voor het milieu, noch tijdens de productie noch tijdens de afvalverwerking.


Thonet - Een mijlpaal in industrieel ontwerp en het begin van de moderne meubelindustrie

De fabrikant Thonet is een van de oudste familiebedrijven in de meubelindustrie ter wereld en is de geschiedenis ingegaan als revolutionair producent van cafémeubilair en zijn iconische stoel No. 14 (nu 214).

Geschiedenis van het bedrijf

Thonet Het succesverhaal van Thonet begon al in 1819 in Boppard aan de Rijn, waar Michael Thonet zijn gebogenhouten werkplaats runde. Daar ontwikkelde hij in 1830 als eerste een proces voor het buigen van massief hout met behulp van stoom. Een revolutie in de houtindustrie. Door een spanband te gebruiken, wordt de uitzetting van de buitenste zones beperkt en de binnenste zone meer samengedrukt. Vooraf wordt het hout zacht en elastisch gemaakt met behulp van stoom. Het resultaat: de buitenkant splintert niet en het hout is permanent gebogen. Voor de houtindustrie betekende deze innovatie veel efficiënter werken. Houtverlies werd zo tot een minimum beperkt en er konden nieuwe vormen worden gemaakt.

In 1842 ontdekte Prins von Metternich het werk van Thonet en haalde hem en zijn gezin naar Wenen. In de jaren 1850 perfectioneerde hij zijn gebogen houttechniek. In 1853 droeg hij zijn bedrijf over aan zijn zonen en het bedrijf heette voortaan "Gebrüder Thonet". Het bedrijf bereikte zijn grote doorbraak in 1859 met de Weense koffiehuisstoel - stoel nr. 1 4. Tot op de dag van vandaag is de stoel het meest succesvolle industriële product aller tijden en wordt Michael Thonet beschouwd als een pionier op het gebied van industrieel ontwerp. Met hem begon het tijdperk van de moderne meubelindustrie.

Er was ruimte voor 36 gedemonteerde No. 14 stoelen, inclusief schroeven, in één kubieke meter van een transportkist en ze konden dus tegen lage kosten over de hele wereld worden verscheept. Ze werden ter plekke in elkaar gezet. Alleen al in 1930 waren er 50 miljoen stoelen geproduceerd en veroverden ze de cafés van de Europese metropolen. De No. 14 stoel veranderde ook het uiterlijk van de openbare ruimtes in de stad. Zwaar gestoffeerd meubilair werd vervangen door lichte, sierlijke bistrostoelen die flexibel konden worden gebruikt en ruimtebesparend konden worden opgeborgen.

Roestvrijstalen meubelen vullen het assortiment aan

Vanuit Wenen breidden de broers het Thonet-imperium uit. Ze lieten fabrieken bouwen in verschillende Europese landen. In deze tijd kregen ze ook steun en aanmoediging van keizer Franz Josef I van Oostenrijk-Hongarije. De patriottische loyaliteit aan de keizer zorgde er echter voor dat het bedrijf aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in een crisis belandde. De gebroeders Thonet besloten daarom in 1921 te fuseren met de Joodse koopman Leopold Pilzer uit Hongarije en zijn naamloze vennootschap Mundus, waardoor ze de grootste meubelfabrikant ter wereld werden.

Pilzer was ook degene die stalen meubelen in het assortiment van Thonet opnam. Thonet onderkende al vroeg het potentieel van gebogen stalen meubelen en verwierf de rechten op ontwerpen van talloze Bauhaus-vertegenwoordigers zoals Ludwig Mies van der Rohe, Mart Stam en Le Corbusier. De Freischwinger van Marcel Breuer voor Thonet is sindsdien een van de belangrijkste innovaties van de vorige eeuw geworden. De heldere verschijning van het stalen meubel, dat wordt beschouwd als een mijlpaal in de designgeschiedenis, was een uitdrukking van een nieuwe alledaagse cultuur en architectuur die "Nieuwe Zakelijkheid" werd genoemd. In die tijd was Thonet niet alleen marktleider op het gebied van gebogen houten meubelen, maar wist het zich ook te vestigen als de nummer 1 in de stalen meubelindustrie.

In Frankenberg, de jongste fabriek van Thonet, gebouwd in 1889, worden tot op de dag van vandaag innovatieve producten ontwikkeld, altijd met het oog op duurzaamheid en overtuigend door materiaalkwaliteit en een tijdloze designtaal. De fabriek van het huidige Thonet GmbH is uitgerust met de modernste productietechnologie en specifieke knowhow die in meer dan twee eeuwen bedrijfsgeschiedenis is verzameld.

Duurzaamheid

De producten van het traditionele Thonet bedrijf onderscheiden zich door hun duurzaamheid en zijn niet schadelijk voor het milieu, noch tijdens de productie noch tijdens de afvalverwerking. Voordat nieuwe producten worden geïntroduceerd, wordt er uitvoerig aandacht besteed aan duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en de recyclebaarheid van materialen, die al minstens 95% bedraagt.

Thonet betrekt 100% van zijn elektriciteit uit ecologische en duurzame energiebronnen. Daarnaast investeert het bedrijf in recyclinginstallaties voor oplosmiddelen en werkt zo aan het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk. Het verwerkte hout is afkomstig uit duurzame bosbouw en is FSC- of PEFC-gecertificeerd.

Thonet heeft al 10 jaar op rij het Green Globe certificaat ontvangen en is daarmee Platinum lid van deze organisatie, die duurzaamheid beoordeelt op het gebied van milieuvriendelijkheid, sociale verantwoordelijkheid en economische winstgevendheid van bedrijven.

Website van Thonet


De belangrijkste ontwerpers