Thonet

Filter 

Kleuren  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit  


Thonet - Een mijlpaal in industrieel ontwerp en het begin van de moderne meubelindustrie

De fabrikant Thonet is een van de oudste familiebedrijven ter wereld en heeft geschiedenis geschreven met zijn revolutionaire cafémeubelen en zijn iconische stoelnr. 14 (nu 214).

De Geschiedenis van het bedrijf

Het succesverhaal van Thonet begon in 1819 in Boppard aan de Rijn, waar Michael Thonet zijn werkplaats voor gebogen houttechnologie exploiteerde. In 1830 ontwikkelde hij als eerste een proces om massief hout met waterdamp te buigen: een revolutie in de houtindustrie. Na het plaatsen van de beukenstaven in een drukvat werd stoom aangebracht tot de hars rond de houtvezels plooibaar werd. In deze veranderde staat kon de staaf rond een vorm worden gebogen. Het resultaat: De buitenkant splijt niet en het hout is permanent gebogen. Voor de houtindustrie betekende deze innovatie veel efficiënter werken, omdat het verlies van hout tot een minimum werd beperkt en er nieuwe vormen konden worden gemaakt.

In 1842 werd prins von Metternich zich bewust van het werk van Thonet en bracht hem met zijn familie naar Wenen. Hij perfectioneerde zijn gebogen houttechnologie in de jaren 1850. In 1853 droeg hij zijn bedrijf over aan zijn zonen en het bedrijf kreeg de naam "Broeders Thonet". Het bedrijf bereikte de grote doorbraak in 1859 met de Weense koffiehuisstoel - de nr. 14 stoel. Vandaag de dag is de stoel nog steeds een van de meest succesvolle industriële producten aller tijden en wordt Michael Thonet beschouwd als een pionier op het gebied van industrieel design. Het tijdperk van de moderne meubelindustrie begon met hem.

Op een kubieke meter van een transportkist waren 36 gedemonteerde stoelen, inclusief schroefstoelen, wereldwijd op een kosteneffectieve manier verkocht. Ze werden bij aankomst gemonteerd. Tot 1930 werden er 50 miljoen stoelen geproduceerd en namen de cafés van de Europese metropolen over.
De stoel No. 14 veranderde het uiterlijk van de openbare pleinen van de stad. Zwaar gestoffeerd meubilair werd vervangen door lichte, sierlijke bistrostoelen, die flexibel konden worden gebruikt en ruimtebesparend konden worden opgeborgen.

Roestvrij stalen meubelen vervolledigen het productassortiment

Vanuit Wenen breidden de fraters het Thonet-rijk uit. Zij richtten fabrieken op in verschillende Europese landen en werden ondersteund en aangemoedigd door keizer Franz Josef I van Oostenrijk-Hongarije. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog leidde het vertrouwen van de patriottische keizer het bedrijf echter in een crisis. De gebroeders Thonet besloten daarom in 1921 te fuseren met de joodse koopman Leopold Pilzer uit Hongarije en zijn aandelenvennootschap Mundus, waardoor ze de grootste meubelfabrikant ter wereld werden.

Pilzer was verantwoordelijk voor de introductie van stalen meubelen in het Thonet-gamma. Thonet herkende al vroeg het potentieel van gebogen stalen meubelen en verzekerde zich van de rechten op ontwerpen van talrijke Bauhaus-vertegenwoordigers zoals Ludwig Mies van der Rohe, Mart Stam of Le Corbusier.
De sledestoel van Marcel Breuer voor Thonet wordt beschouwd als een van de belangrijkste innovaties van de vorige eeuw. Het heldere uiterlijk van de stalen meubelen, die als een mijlpaal in de designgeschiedenis wordt beschouwd, was de uitdrukking van een nieuwe, alledaagse cultuur en architectuur met de naam "New Objectivity". Thonet was in die tijd niet de enige marktleider voor gebogen houten meubelen, maar wel de nummer 1 in de stalen meubelindustrie. De fabriek was gevestigd in Frankenberg / Eder.

De tijd van het nationaal-socialisme is een van de duistere kanten van het succesvolle verhaal van Thonet. De joodse koopman Leopold Pilzer moest naar de Verenigde Staten emigreren. Alle fabrieken in de Oost-Europese landen gingen verloren door onteigening en ook het Weense verkoopkantoor in Stephansplatz werd verwoest. Thonet was gehavend en stond tegenover de ondergang. In de jaren 1945 tot 1953 bouwde Georg Thonet, achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf Michael Thonet, de volledig verwoeste fabriek in Frankenberg opnieuw op.

Ontwerp samenwerkingen

In de laatste decennia na de oorlog heeft Thonet gewerkt aan het verbeteren van de klassiekers en samengewerkt met gerenommeerde ontwerpers zoals Egon Eiermann, Verner Panton, Eddie Harlis, Hanno von Gustedt, Rudolf Glatzel, Pierre Paulin, Gerd Lange, Hartmut Lohmeyer, Ulrich Böhme und Wulf Schneider, Alfredo Häberli, Christophe Marchand, Lord Norman Foster, Delphin Design, Glen Oliver Löw, James Irvine, Piero Lissoni, Stefan Diez, Lievore Altherr Molina, Lepper Schmidt Sommerlade, Hadi Teherani, Läufer + Keichel en vele anderen. De lijst van ontwerpers is lang en spraakmakend.

In Frankenberg ontwikkelt de Thonet-fabriek, gebouwd in 1889, nog steeds innovatieve producten die altijd gericht zijn op een lange levensduur en gekenmerkt worden door materiaalkwaliteit en een tijdloze vormentaal. Thonet GmbH beschikt over de nieuwste productietechnologie en specifieke knowhow uit de twee eeuwen bedrijfsgeschiedenis.

Website van Thonet


Designers