• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Marimekko

Het Finse textielbedrijf Marimekko werd in 1951. Opgericht door Armi en Viljo Ratia in Helsinki. Marimekko staat bekend om hun kledingontwerpen en biedt vandaag de dag een brede selectie van kleurrijke producten met patronen voor thuis.


Ontdek alle collecties en series van Marimekko

Marimekko veroverde de wereld van design met krachtige kleuren en innovatieve vormen

Armi Ratia
Het Finse textielbedrijf Marimekko werd in 1951. Opgericht door Armi en Viljo Ratia in Helsinki. De naam, die evenveel betekent als "Maris dress" staat voor "eenvoudige klokken voor elke dag": Marimekko is echter niet beroemd vanwege de eenvoud. De gedurfde ontwerpen, sterke kleuren en innovatieve vormen van de textielproducten waren verantwoordelijk voor de internationale doorbraak van het bedrijf in de jaren zestig. Enkele andere mijlpalen in de geschiedenis van Marimekko zijn de door Maija Isola gecreëerde Unikko-collectie en de door Maija Louekari en Sami Ruotsalainen gemaakte Siirtolapuutarha-collectie.

Marimekko en zijn oorsprong

De oorsprong van het bedrijf Marimekko gaat terug tot het textielbedrijf Printex, dat in 1949 door Viljo Ratia is opgericht als reactie op de grote vraag naar kleding uit de naoorlogse periode. Armi Ratia ontwierp ook enkele patronen die verkocht werden, maar ze beschouwde zichzelf niet als ontwerper. Daarom kwam Maija Isola als jonge en ambitieuze hoofdontwerper naar Printex.

Oprichtingsjaren van Marimekko

Marimekko werd opgericht in 1951 met als doel de verkoop van meubels en kledingtextiel van Printex. Toen Marimekko in 1953 de eerste collectie presenteerde - met de ongewoon vrolijke en kleurrijke mode van die tijd - was de respons groot. Vuokko Eskolin-Nurmesniemi zet trends met gedurfde stappen, elementair textiel en een vooruitstrevende merknaam, in plaats van ze te volgen. Zo bereikte het bedrijf Marimekko de financiële wending tot 1955 en werd het internationaal steeds populairder, vooraleer het in 1955 op de wereldtentoonstelling in Brussel werd voorgesteld.8.

Schommelende jaren zestig

De wereldtentoonstelling in Brussel moedigde contracten uit de hele wereld aan en bracht Marimekko-kleding naar Amerika, waar de vrouw van de president, Jaqueline Kennedy, zeven jurken kocht en zorgde voor een sterke, internationale aanwezigheid in de media.
Vuokko Eskolin-Nurmesniemi verliet eind jaren vijftig het bedrijf Marimekko en richtte zijn bedrijf Vuokko Oy op. De artistieke leiding van Marimekko werd toen overgenomen door Annika Rimala.

Het gebruik van puur katoen in plaats van het toen nog nieuwe "wonderbaarlijke" nylon betekende ook een verschil voor Marimekko en negeerde de trends. Het versterkte zijn imago als onconventionele onderneming. Dat beeld, dat werd weerspiegeld in de eenvoudige, chique en legendarische kledingstijl en het gedurfde en kleurrijke textiel van Annika Rimala, was vooral gewild bij vrouwen in creatieve beroepen.

Marimekko in de jaren zeventig tot vandaag de dag

Terwijl de jaren zestig geïnspireerd werden door het Space-Age ontwerp en psychedelische kleuren, gingen de jaren zeventig terug naar serieuze en conformistische ontwerpen. De collectie Tasaraita van Annika Rimala uit 1969 vertegenwoordigt dat: De evenzeer gestreepte kledingserie omvatte T-Shirts, nachthemden, ondergoed en shirts en zou de populaire jeanstrend moeten vervolledigen. Maar ondanks (of misschien wel door de sobere eenvoud werd de collectie met de blauw-witte en rood-witte strepen een echte bestseller.

Armi Ratia passeerde in oktober 1979, wat de reden was waarom Marimekko in 1985. Jaar werd verkocht aan de Amer Group. De filosofie van de oprichters van het bedrijf werd behouden, dus het ging nog steeds om "anders zijn", maar de belofte van het grote commerciële succes werd niet waargemaakt. De urgentie riep Kirsti Paakkanen op het bedrijf in 1991 te ondernemen en Marimekko werd uit de verlieszone naar een betere toekomst geleid.

Marimekko ontwerpt en produceert niet alleen hoogwaardige mode, textiel en tassen, maar biedt ook een groot assortiment keramiek, glas en vele andere inrichtingselementen voor de badkamer, slaapkamer en woonkamer. Naast de legendarische patronen van Maija Isola, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi of Annika Rimala, presenteert Marimekko ook talrijke ontwerpen van Finse nieuwkomers en ontwerpmeesters zoals Ikka Suppanen, Nina Pirhonen of Harri Koskinen.

Website van Marimekko


 

De kunst van het prenten maken

Van de inspiratiebron tot het idee via de tekening tot de geproduceerde stof: Begeleidt de Marimekko stof op zijn reis van zijn oorsprong naar de studio tot aan zijn aankomst bij u thuis.

De belangrijkste ontwerpers