• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Wilkhahn

In 1907 richtten Friedrich Hahne en Christian Wilkening in Eimbeckhausen een stoelmakerij op. Fritz Hahne en Adolf Wilkening namen in 1946 de stoeltjesfabriek van hun vader over en transformeerden Wilkhahn tot een internationaal design bedrijf.


Wilkhahn - een succesvolle unie

In 1907 richtten Friedrich Hahne en Christian Wilkening in Eimbeckhausen bij Hannover een stoelmakerij op. De naam van de twee oprichters werd later gebruikt om de bedrijfsnaam Wilk-hahn te creëren. Hoogwaardige, massief beukenhouten stoelen werden gemaakt van hout uit nabijgelegen bossen.

Fritz Hahne en Adolf Wilkening namen in 1946. De stoeltjesfabriek van hun vader over en zochten nieuwe designpaden en namen contact op met Walter Heyn, de directeur van Deutsche Werkstätten, en met ontwerpers als Georg Leowald en Herbert Hirche, wier werk werd beïnvloed door de Bauhaus-beweging en de Werkbund. In die tijd had niemand het gevoel dat hun fascinatie voor experimenteren zich later zou terugbetalen. Het geheim van de overgang van een ambachtelijk bedrijf naar een bedrijf met internationale activiteiten was eenvoudig: 
succes door design.

Wilkhahn design - sociale verantwoordelijkheid ontmoet massaconsumptie

In 1965 werden in nauwe samenwerking met de Ulmer Hochschule für Gestaltung (Ulmer Hochschule für Gestaltung) revolutionaire producten ontwikkeld. De avant-gardisten van de industriële vormgeving verleggen de grenzen van de politieke dimensies van design. Het consumentisme en de "ad libitum" houding ten opzichte van design stond in contrast met de sociale verantwoordelijkheid van ontwerpers en de "moraal van de dingen". Wilkhahn heeft een van de stelregels uit het oprichtingsmanifest van de ontwerpers uit Ulm overgenomen, toen hij verklaarde dat "ons doel is om duurzame producten te ontwikkelen, de gebruikswaarde ervan te verhogen en afval te verminderen".

In 1980 ontwikkelden Klaus Frank en Werner Sauer na intensieve ergonomische studies en testseries een nieuwe bureaustoel. De FS-Line markeerde de consequente toepassing van het principe van dynamisch zitten lang voordat het grote belang ervan werd gerealiseerd.

In 1985 werd de wiege Entwicklungsgesellschaft mbH opgericht als spin-off van de ontwikkelingsafdeling van Wilkhahn. Tegenwoordig is er naast het werk voor Wilkhahn een internationaal ontwerpbureau dat naast het werk voor Wilkhahn ook werkt voor klanten uit verschillende sectoren.

In 2002 ontving Wilkhahn de Duitse Federale Product Design Award voor de tafelserie DinA van Udo Schill en Timo Küchler.

Het merk Wilkhahn kenmerkt zich door de unieke combinatie van design, innovatie en kwaliteit. Bij Wilkhahn worden vormen gecreëerd die verder gaan dan snellevende trends en in plaats daarvan gereduceerd tot de essentie - eerlijk, vanzelfsprekend en opwindend mooi ondanks de functionaliteit. Het bestaat uit zelfverklarende en intuïtieve bruikbaarheid, maar ook uit plezier in vorm, authentieke materialen en zorgvuldig vervaardigde details. De kracht van het ontwerp van Wilkhahn ligt in de terughoudendheid. De producten zijn aantrekkelijk zonder de ruimte te domineren of de aandacht te vragen.

Website van Wilkhahn