Tolix

Opgericht door Xavier Pauchard, is Tolix een designicoon geworden met een industriële esthetiek dankzij de Design A Chair. In de loop der tijd heeft het niets van zijn charme en zijn tijdloze functionaliteit verloren.

Filter 

Kleuren  
Categorie  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit  


Tolix: Industriële metalen meubelen uit Frankrijk

Opgericht door Xavier Pauchard, is Tolix een designicoon geworden met een industriële esthetiek dankzij de Design A Chair. In de loop der tijd heeft het niets van zijn charme en zijn tijdloze functionaliteit verloren. De stoel uit plaatstaal staat bekend om zijn uitstekende lichtheid, duurzaamheid en veerkracht en werd vooral populair vanwege zijn ongecompliceerde en relatief goedkope productie.
Pauchard, een Franse pionier op het gebied van electroplating, richtte zijn bedrijf voor alledaagse voorwerpen van plaatmateriaal kort na het einde van de eerste wereldoorlog op in Autun in Bourgondië. In 1927 registreerde hij zijn bedrijf onder de naam Tolix en richtte zich tegelijkertijd op de productie van stoelen, fauteuils en stoelen van metaal.
De verschillende modellen (roestvrij, robuust en stapelbaar), ontworpen door Xavier Pauchard, werden gebruikt in fabrieken, kantoren en ziekenhuizen, maar ook buiten, op caféterrassen en in openbare parken. Zijn zoon Jean nam in de jaren 50 het familiebedrijf over en produceerde jaarlijks ongeveer 60.000 meubeleenheden met ongeveer 80 medewerkers. Het bedrijf bleef in de 21e eeuw in familiebezit.

Chantal Andriot kocht het bedrijf in 2004 en redde het zo voor het faillissement. Andriot werkte sinds 1975 voor Tolix en begon als accountant, maar werd daarna Chief Financial Officer. Samen met de twee ontwerpers Jean-François Dingjian en Eloi Chafaï van Normal Studio werken ze aan nieuwe ontwerpen, nieuwe productietechnieken en de herlancering van oudere modellen.

Website van Tolix


De belangrijkste ontwerpers