MoMA (Museum of Modern Art)

Sinds meer dan 50 jaar produceert en distribueert de museuminternational MoMA Wholesales geselecteerde design en cadeauartikelen. De oorsprong hiervan was de uitnodiging van kunstenaars om in die tijd vakantie-ansichtkaarten te ontwerpen.Het Museum voor Moderne Kunst in Manhattan's hart lokt jaarlijks meer dan 2.5 miljoen bezoekers naar de galerijen, tentoonstellingen en kunstpedagogische cursussen. Geïnteresseerden van over de hele wereld worden uitgenodigd voor de beste collectie moderne en hedendaagse kunst in het MoMA. In totaal zijn er meer dan 200.000 kunstwerken bestaande uit beelden, sculpturen, tekeningen, foto's, films en andere media en designobjecten in de collectie opgenomen.

Sinds meer dan 50 jaar produceert en distribueert de museuminternational MoMA Wholesales geselecteerde design en cadeauartikelen. De oorsprong hiervan was de uitnodiging van kunstenaars om in die tijd vakantie-ansichtkaarten te ontwerpen. Sindsdien is er een brede selectie van geavanceerde producten ontwikkeld: woon- en kantooraccessoires, decoratieve en praktische accessoires, souvenirs en nog veel meer.

Het Museum voor Moderne Kunst - kortweg: MoMa - werd speciaal opgericht door de drie kunstverzamelaars Lilli P. Bliss, mevrouw Cornelius J. Sullivan en mevrouw John D. (Abby Aldrich) Rockefeller, jun. Slechts enkele dagen na de historische beurscrash opende het MoMa in New York voor het eerst zijn poorten, geregisseerd door de toen 27 jaar oude directeur Alfred H. Barr, jun.

De bedoeling van de drie rijke vrouwen was het aanmoedigen van ontmoetingen met kunst voor de New Yorkers. Het eerste museum van Amerika, dat alleen gericht is op de presentatie en collectie van hedendaagse kunst, ligt nog steeds in particuliere handen.

De eerste museumdirecteur Alfred H. Barr, jun. ontwikkelde het museumconcept dat nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm geldt. De kern van dit concept was de bouw van een huis met verschillende compartimenten, dat zowel ruimte biedt aan de beeldende kunst als aan de toegepaste kunst. Zijn museum moet een groot cultuurveld in beslag nemen. Het idee was om ook moderne kunst (vooral uit de 20e eeuw) in een museum te plaatsen. Dit idee van de curator en voorzitter van het MoMA, Alfred H. Barr, jun. kwam uit het prinselijke paleis in Berlijn, de voorloper van de nieuwe nationale galerie, waar hij eerder werkte.

Barr is bovendien verheugd over de interdisciplinaire aanpak, zoals die bijvoorbeeld door het Dessau Bauhaus werd toegepast. De start van het museum was niet het idee van een reeds bestaande collectie die een geschikt huis nodig had om in te presenteren, maar alleen het organiseren van exposities met leenrecht in het Museum of Modern Art, waarbij naast de Europese moderne kunst ook Amerikaanse hedendaagse kunst wordt gepresenteerd.

De ontwikkeling van de collectie begon systematisch in 1931.. Vandaag de dag omvat het museum de volgende curatorafdelingen: schilderijen en sculpturen; tekeningen; grafische prenten en geïllustreerde boeken; architectuur en design; fotografie en film, inclusief video.

Na de 70 miljoen US $ dure reconstructie van het Museum of Modern Art van 2002 tot 2004, werd het heropend in Manhattan in november van 2004.

Naast werken van beroemde schilders als Marc Chagall, Salvador Dalí, Otto Dix, Pail Gaugin, Vinvent van Gogh of Roy Lichtenstein, om er maar een paar te noemen, bevat de permanente tentoonstelling ook werken van beroemde architecten en ontwerpers als e.g. van Ludwig Mies van der Rohe, Richard Sapper, Ettore Sottsass, Alvar Aalto, Peter Behrens, Richard Riemerschmid, de broers Thonet, Frank Lloyd Wright, Charles en Ray Eames en vele andere beroemde en toonaangevende ontwerpers.

Website van MoMA (Museum of Modern Art)


De belangrijkste ontwerpers