Gufram

Gufram werd opgericht in 1952, met de productie van Design objecten vanaf 1966, waaruit in 1971 producten werden geselecteerd om deel uit te maken van de "I Multipli" collectie, tegenwoordig geproduceerd in beperkte oplage.Het in Turijn gevestigde meubelbedrijf Gufram werd in 1952. Opgericht. De naam Gufram is een acroniem voor GUgliermetto (naam van de oprichter) FRateli (Italiaans voor broers: ze waren drie) Arredamenti (inrichting) en Moderni (modern).

Toen de nog steeds kleine meubelfabrikant eind jaren '90 van de vorige eeuw een beetje vrije ruimte in beslag nam, begonnen de gebroeders Gugliermetto met het toenmalige nieuwe materiaal Polyurethaan een aantal groteske ideeën van Turijn ontwerpers te realiseren en zo verrassende meubels te creëren. En zo begon Gufram in 1972 in het kader van de "I Multiple"-collectie met de productie van - aanvankelijk beperkte - designobjectenreeksen uit kunststof, die er sensationeel uitzien in de etalages en ook een typische uitdrukking van die tijd was: Pop design!

De overproportionele, figurale sculpturen - zoals de glanzende bank "Bocca" (1971), die eruitziet als een mond, het ontspannende rubberen veld "Patrona" (1971), de kruk "Capitello" (1971) van de garderobe "Cactus" (1972) - behoren tot de klassieke stukken van het ontwerp van de jaren 1970.

Deze ontwerpen kwamen van enkele jongere Turijnse kunstenaars, waaronder Studio 65, Gruppo Sturm, het Duo Guido Drocco / Franco Mello en Piero Gilardi. Afhankelijk van het standpunt kunnen de sculpturale objecten worden beschouwd als een aanvulling op de Italiaanse radicale ontwerpbeweging of als verrassende Pop-Art van de wereld van het productdesign. Een feit is dat Gufram een plaats heeft gevonden tussen de grenzen van kunst en productontwerp met deze objecten.

De legendarische "Multiples" zijn niet het enige dat Grufram sinds de jaren 70 produceert. Ze leveren ook bioscopen, theaters, hotels en universiteiten.

Website van Gufram


Planeet Gufram

een design odyssee uit een andere wereld

De belangrijkste ontwerpers