Fürstenberg Porzellan

Luxueus en modern met een internationale focus - zo presenteert de porseleinfabrikant Fürstenberg zich aan het begin van het jubileumjaar 2010 "300 jaar Europees porselein".

Filter 

Categorie  
Hoofdcategorie  
Aanbieding
sorteren: Populariteit  


De porseleinfabriek Fürstenberg kijkt terug op een lang verleden vol tradities.

Beginnend in de 1ste8. Eeuw
Op 11 januari 1747 beval hertog Carl I van Brunswijk in een brief aan zijn Meester van de Jacht van Langen, dat ze alle mogelijke ijver en moeite moesten doen" in het jachthuis Fürstenberg om er porselein te maken.

1750 - Aanvaardbare bisque werd voor het eerst met succes gebakken uit de drie componenten kwarts, veldspaat en kaolien. In 1753 verordende de hertog dat de porseleinen stukken met de blauwe "F" moesten worden bedrukt.

1757/58 - Fürstenberg wordt het artistieke mekka van zijn tijd. Een tweede faciliteit opent in 1756 voor gekleurd schilderwerk in Brunswijk. Het slaagt erin beroemde schilders als Pascha J.F. Weitsch in te schakelen voor de fabriek. Weitsch zou een beslissende rol spelen in de vormgeving van de landschapsschilderkunst van die tijd.

Fürstenberg vazen en potpourri's waren warme verkopers in de tweede helft van de 18e eeuw. Fürstenberg is de enige fabriek naast porseleinfabrikant KPM die een verkoopvestiging in Berlijn mag exploiteren, ondanks het verbod van Frederick de Grote op het importeren van "buitenlands" porselein in Pruisen.

In 1797 trakteert de Fransman Louis Victor Gerverot, die vanaf dat moment de leiding van de fabriek overneemt, alle arbeiders op rode wijn, boter en kaas. Tijdens de "Franse tijd" wordt Fürstenberg een "manufactory royale".

Een uitgebreide serie verzamelbekers wordt een hit, oude vormen worden herzien, nieuwe bedacht. In 1859 wordt de fabriek van de hertog verhuurd aan particulieren en uiteindelijk in 1888 omgevormd tot een naamloze vennootschap.

1904 - De fabriek brengt voor het eerst een serviesreeks uit waarvoor het serviesgoed, koffie- en theeserviezen naar hetzelfde ontwerp zijn gemodelleerd. De vraag naar "Fürstenbergschilderkunst" groeit; het resultaat is de oprichting van een buitenschilderij in Dresden in 1906.

Overstromend in 1923 ruïneert het water de ovens en vernietigt het de briketten per ton. Samen met de inflatie daalt de verkoop en in 1926 wordt de fabriek gesloten, hoewel dit van tijdelijke aard is.

1928 - De export naar de Verenigde Staten (onder andere Tiffany) compenseert de verliezen in de jaren twintig enigszins. De fabriek is nu gespecialiseerd in accessoires in art deco stijl, zoals onderstellen, potten, potten, schrijfwerktuigen, enz.

In de jaren dertig van de vorige eeuw is Fürstenberg een van de weinige fabrieken die in staat is om de radicale omwenteling in designstijl ook naar inhoudelijke functionaliteit te vertalen naar de vormgeving van porselein.

1934 - "Form 639" van Wilhelm Wagenfeld wint goud op de Wereldtentoonstelling in Parijs; twee vazen naar het ontwerp van pottenbakker siegfried Möller worden opgenomen in de "German Commercial Products Collection".

1952 - De naoorlogse periode zorgt voor een langdurige boom. De mensen hebben een enorme behoefte om hun schappen weer aan te vullen en met de koerswijziging naar een nieuw realisme heeft Fürstenberg zijn sprong in de moderne tijd gemaakt.

2000- Fürstenberg krijgt de opdracht voor de productie van het officiële gastvrijheidscadeau voor EXPO 2000. In een serieproductie van 250 stuks ontvangen de respectieve nationale vertegenwoordigers elk een EXPO-schotel en laten ze hun handafdrukken achter in porselein in de "Wall of Fame", vandaag gepresenteerd in het museum.

2003 is een jaar van onderscheidingen: De vijfdelige QI bowl set van de Koreaanse ontwerper Kap- Sun Hwang ontvangt de "red dot: best of the best" award voor de hoogste ontwerpkwaliteit en de cadeauserie TWIST ontvangt de "Design Plus Award 2003".

2004 - In de afgelopen 10 jaar is de export gestegen van bijna nul naar 20 procent. De twee delen cultuurgeschiedenis "Die Porzellanmanufaktur Fürstenberg" van voormalig curator Dr. Beatrix Freifrau von Wolff Metternich verschijnt.

2006 - De fabriek werkt nauw samen met het premium merk "sieger". De Sieger-collectie van Fürstenberg creëert een sensatie onder specialisten en consumenten.

2007 - Ter gelegenheid van het 260-jarig bestaan van het bedrijf brengt Fürstenberg de service Fürstin, die in 1952 voor het eerst werd uitgebracht, opnieuw op de markt. De service Fürstenberg zet blijvende trends in serviesgoedontwerp met een perfecte vorm, een buitengewoon fragiele behuizing, zuiver wit en innovatief decor.

2009 - De Italiaanse architect Carlo Dal Bianco ontwerpt een nieuwe vorm die klassieke elementen combineert met hedendaagse invloeden. U kunt decors Oro en Este en alle onderdelen in puristisch wit met elkaar combineren.

2010 - Luxueus verfijnd en modern met een internationale focus - zo presenteert de porseleinfabrikant Fürstenberg zich aan het begin van het jubileumjaar 2010 "300 jaar Europees porselein".

Website van Fürstenberg Porzellan


De belangrijkste ontwerpers