Dyson

Dyson is een technologie- en innovatiebedrijf dat in 1993. In het Verenigd Koninkrijk werd opgericht. Sindsdien heeft het een revolutie teweeggebracht in de stofzuigertechnologie, die tot op dat moment vrijwel onveranderd was gebleven.Dyson Revolutioneert de technologie van stofzuigers en ventilatoren

Dyson werd in 1993 in Groot-Brittannië opgericht en heeft een revolutie teweeggebracht in de stofzuigers. Met technologie die al sinds 1901 tot stilstand was gekomen, ondervonden veel voorkomende stofzuigers vaak verstoppingen met als gevolg zuigverlies. James Dyson ontwikkelde de Dyson stofzuiger eind jaren zeventig, waarmee hij het probleem oploste en een revolutie op gang bracht die alles zou veranderen van dagelijkse tapijtreiniging tot ventilatoren en luchtreinigers!

Dyson heeft nu meer dan 2.000 medewerkers en is vertegenwoordigd in 47 landen. Ongeveer 300 ingenieurs werken in het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van Dyson in het Verenigd Koninkrijk. Hier presenteren ze nieuwe technologie zoals de Dyson Animal Turbine, bagless modellen en luchtreinigende ventilatoren. De Air Multiplier - de ventilator zonder rotorvleugel - is er ook gemaakt.

Zakloze stofzuigers met verbeterde zuigkracht

De Dyson Dual Cyclone™ Technologie was de eerste doorbraak sinds de uitvinding van de stofzuiger in 1901. De traditionele zak werd vervangen door twee cyclooncompartimenten die verstoppingen voorkomen. De buitenste cycloon wervelt dik stof uit de lucht en de binnenste cycloon versnelt de lucht nog meer, zodat zelfs de fijnste stofdeeltjes uit de lucht worden verwijderd. Door de uitzonderlijke, unieke technologie werd Dyson al snel marktleider in het Verenigd Koninkrijk.

De Dyson-onderzoekers en -ingenieurs hebben zich tot taak gesteld een stofzuiger met een hogere constante zuigkracht te creëren en gebruiken dit principe voor de ontwikkeling van een volledig nieuw cycloonsysteem: zo wordt de lucht door een grote cycloon geleid en vervolgens verdeeld over meerdere kleinere cyclonen tegelijk - vandaar de naam Root Cyclone™. Het resultaat van deze baanbrekende technologie is een aanzienlijk hogere constante zuigkracht en daarmee een verbeterde stofafzuiging. Met dit systeem ontwikkelde Dyson zelfs speciale modellen voor allergiepatiënten, geschikt voor gebruik door allergie- en astmapatiënten.

Functionaliteit en comfort waren belangrijk voor Dyson bij de ontwikkeling van de producten. Zo werd de batterijzuiger steeds populairder - de vloer- en handmodellen zijn draadloos. Elk model is beter dan het laatste. Sommige praktische accessoiresets maken van een handhoover een flexibele vloerzuiger - een voorbeeld is de Animalpro.

Dyson werkt ook met wasmachines, ventilatoren, handdrogers en kachels.

De ingenieurs van Dyson zijn permanent bezig met de meest uiteenlopende producten. Een van deze producten was een wasmachine. Daarbij deden de ingenieurs een verrassende ontdekking: door het wassen met de hand waren er betere wasresultaten dan met wasmachines. De wasstukken worden continu verplaatst en het vuil kan daardoor snel en effectief verwijderd worden. Met de bewegingen bij het wassen met de hand als voorbeeld ontwikkelden de Dyson-ingenieurs de wasmachine met twee wastrommels die tegelijkertijd in twee tegengestelde richtingen draaien. De Dyson Contrarotator werd in 2000 op de Britse markt geïntroduceerd: De eerste wasmachine met twee tegenover elkaar geplaatste wastrommels. Omdat de Contrarotator het stof effectiever heeft verwijderd, kan het kledingstukken nauwkeuriger, sneller en in grotere hoeveelheden wassen.

Ook handdrogers en kachels behoren tot het assortiment van Dyson, omdat Dyson het aandurfde om een ventilator te ontwikkelen, die tegelijkertijd een verwarming is. De innovatieve Air Multiplier technologie was internationaal succesvol. Veelvoorkomende ventilatoren verspreiden lucht in onregelmatige impulsen, omdat ze de lucht met hun bladen snijden. De Air Multiplier technologie versterkt de originele luchtbundel en maakt snelle en regelmatige koele of warme lucht mogelijk.

Een lange weg tot het bedrijf net zo erkend werd als vandaag de dag

Vanwege de hoge octrooi- en juridische kosten was de Dyson Dual Cyclone™ bijna weggegooid. In tegenstelling tot een nieuwe songwriter, die eigenaar is van een lied dat hij schreef, moet een uitvinder enorme bedragen betalen voor zijn patenten. Tijdens de ontwikkelingsjaren had James Dyson geen andere inkomsten, zodat de vergoedingen hem financieel geruïneerd zouden hebben. Hij liep er een groot risico mee, maar het was het waard. In 1999 probeerde Hoover de Dyson stofzuiger te kopiëren en James Dyson was verplicht zijn uitvinding wettelijk te beschermen. Na 18 maanden won Dyson uiteindelijk het proces door misbruik van octrooien tegen Hoover.

Als je in gedachten houdt dat het 14 jaar heeft geduurd voordat zijn stofzuiger onder zijn naam verkocht kon worden, is het echt geweldig dat hij inmiddels in 47 landen over de hele wereld vertegenwoordigd is. Ongebruikelijke "voorraden" zijn vele musea waar de Dyson stofzuiger wordt blootgesteld. Er zijn onder andere tentoonstellingen in het Victoria & Albert Museum, Londen, San Francisco Museum of Modern Art, Museum for Applied Arts, Keulen, Zurich Design Museum, Centre Georges Pompidou, Parijs, Design Museum in Lissabon en in het Powerhouse Museum, Sydney.

Website van Dyson


De belangrijkste ontwerpers