Braun

De naam Braun staat voor hoogwaardige producten met een hoge functionaliteit en formele ascese over de hele wereld. Opgericht door Max Braun als werkplaats voor apparaten in 1921, werd Braun in de jaren 1950 wereldberoemd met zijn elektrische scheerapparaten.De naam Braun staat voor hoogwaardige producten met een hoge functionaliteit en formele ascese over de hele wereld. Opgericht door Max Braun als werkplaats voor apparaten in 1921, werd Braun in de jaren 1950 wereldberoemd met zijn elektrische scheerapparaten.

Na de dood van Max Braun namen zijn zonen Artur en Erwin het in Frankfurt gevestigde bedrijf over. Tegelijkertijd werd de designschool in Ulm opgericht. Het was gericht op de ideeën van Bauhaus en werkte nauw samen met Braun. Het gevolg was de creatie van functionele en eenvoudige producten, waardoor Braun een synoniem werd voor de Bauhaus-idealen.

Het Braun-ontwerp werd gepromoot door werken van bekende persoonlijkheden zoals Fritz Eichler, Wilhelm Wagenfeld, Inge Aicher-Scholl, Albrecht Schultz en Herbert Hirche. Dieter Rams werd hoofdontwerper van het bedrijf in 1961. Rams, die werd beschouwd als de belichaming van het principe van objectiviteit, was verantwoordelijk voor het ontwerp van de legendarische SK 4 en de eerste stereo-installatie Studio. 2.

In de loop der jaren is het assortiment innovatieve Braun-producten steeds groter geworden, zodat de hele collectie in 1964. In het Museum of Modern Art in New York werd tentoongesteld. De elektrische scheerapparaten, stereo-installaties, keukenmachines en rekenmachines worden gekenmerkt door innovatieve ontwerpen en hoge kwaliteit en waren daarom vaak het archetype van hele productgroepen. Braun was bovendien het eerste avant-garde phonomerk en daarmee de pionier van andere grote namen als Sony, Philipps of Brionvega.

De waardering voor het ontwerp van Braun-producten werd opnieuw bewezen in 1968, toen de BraunPreis werd opgericht als eerste internationale designprijs van Duitsland. De prijs is bedoeld om het werk van jonge ontwerpers te eren en richt zich zowel op industrieel ontwerp als op innovatieve productideeën over de hele wereld.

Braun werd in de jaren zestig overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Gillette. Sindsdien richt het bedrijf zich op huishoudelijke en lichaamsverzorgingstoestellen. De afdeling entertainmenttechnologie werd minder belangrijk en werd uiteindelijk stilgelegd. De wekkers, horloges en rekenmachines die zo populair waren vanwege hun eenvoudige ontwerp worden niet meer geproduceerd.

De nieuwe producten van het Braunhuis worden nog steeds geproduceerd volgens de tradities van het bedrijf en zijn opnieuw voorzien van innovatief design van een jonger team van ontwerpers. De echte klassieke stukken van het huis worden tentoongesteld in belangrijke designmusea over de hele wereld en zijn gewenst door verzamelaars en experts.

Website van Braun


De belangrijkste ontwerpers