Belux

Belux, de internationaal erkende fabrikant van hoogwaardige designverlichting uit Zwitserland, heeft de afgelopen 30 jaar steeds weer een groot succes gevierd met vernieuwende verlichting.Het Zwitserse bedrijf Belux werd in 1970 opgericht door Thomas Egloff. Zijn drang naar continue ontwikkeling van innovatieve lichtoplossingen en nieuwe verlichtingsconcepten leidde tot nauwe samenwerking met internationaal gerenommeerde ontwerpers en architecten. Belux was vanaf het begin klaar om de risico's verbonden aan experimentele innovaties te nemen. De samenwerking met de Zwitserse ontwerper Hannes Wettstein was baanbrekend, hij is al lang geleden een lichtarmatuur in het interieurontwerp.

Een grote doorbraak vond plaats in 1982 met de gezamenlijke ontwikkeling van de Metro, het eerste laagspanningsspoorlampsysteem wereldwijd. De gespannen draden met kleine lampjes waren al snel te zien in talloze particuliere huizen, restaurants en hotels en hadden veel imitators. Belux nam in hetzelfde jaar de licentie voor de productie van extravagante meubels en voorwerpen over van de gerespecteerde Italiaanse ontwerpgroep Memphis um Ettore Sottsass en Michele de Licence.

De Belux Edition "Privates Licht", een reizende tentoonstelling van experimentele lichtontwerpen van onder andere Michele de Lucchi, Danny Lane, Matteo en Ron Arad in 1992 vond wereldwijd aanzien. Belux introduceerde in 1996 de variabele lamp "Updown", een ingenieus ontwerp van Reto Schöpfer, op de markt, waarmee de energiebesparende fluorescentielamp ook in privé-woonkamers werd geïntroduceerd. "Metre by Metre" met zijn licht, dat aan de individuele behoeften kan worden aangepast, zet ook nieuwe maatstaven.

Belex met autoriteiten als Frank Gehry, Herzog &De Meuron, Ronan en Erwan Bouroullec en Hella Jongerius zorgen vandaag voor opschudding. Toch staat Belux, net als voorheen, op kantoor en thuis, voor formele, volwassen, technisch doordachte en duurzame kwaliteitsproducten en wekt het de aandacht met de introductie van nieuwe materialen en technologieën.

Thomas Egloff heeft het bedrijf al meer dan 30 jaar opgebouwd tot een internationaal erkende producent van hoogwaardige designlampen. Hij regelde de bedrijfsopvolging in 2001 met de ideale partner: Vitra. Dit zorgde niet alleen voor het voortbestaan van de succesvolle bedrijfscultuur, maar deze internationaal bekende meubelfabrikant opende ook toegang tot nieuwe markten, productiemethoden en niet in de laatste plaats tot een netwerk van enkele van de belangrijkste ontwerpers van onze tijd.

Website van Belux


De belangrijkste ontwerpers