• Gratis verzending vanaf 99 €
  • 24.000 producten op voorraad
  • 30 dagen retourrecht

Kartel - Kartel gaat Sottsass - Een eerbetoon aan Memphis

Kartel - Kartel gaat Sottsass - Een eerbetoon aan Memphis

Hommage aan Italiaans anti-design

Kartell goes Sottsass - A Tribute to Memphis is een collectie van Kartell die in 2015 werd geïntroduceerd als een eerbetoon aan de meesterontwerper Ettore Sottsass. Kartell goes Sottsass bestaat uit in totaal acht vazen, krukken en bijzettafels en een lamp, die in 2004 door Ettore Sottsass voor Kartell zijn ontworpen, maar nooit in het assortiment zijn opgenomen. Stofstalen van de kunstenaarsgroep Memphis versieren ook bestaande gestoffeerde meubelen van Kartell en geven ze een onverwachte post-futuristische look in de stijl van Sottsass.

De Milanese kunstenaarsgroep Memphis werd in 1980 opgericht door een groep meubel-, textiel- en keramiekontwerpers, nadat Ettore Sottsass en Michele De Lucchi besloten de kunstenaarsgroep Studio Alchimia te verlaten en een eigen beweging op te zetten. In tegenstelling tot Alchimia wilde Memphis profiteren van de internationale erkenning van het Italiaanse antidesign en zijn producten winstgevend op de markt brengen om onafhankelijk te worden van de klanten die tot dan toe het wat, wanneer en hoe van producten hadden bepaald. Met hun individuele artistieke ideeën, die echter door een systematisch patroon werden doorbroken, irriteerde en verstoorde de Milanese ontwerpgroep de internationale scène met een blijvend effect. Memphis stelde de oppervlakkige functionaliteit van designobjecten ter discussie, waardoor alledaagse vormen positief, wellustig en fantasierijk werden geïnterpreteerd.

De focus ligt op het meubilair als een icoon met een hoge herkenningswaarde. Meubels werden samengesteld uit elementaire vormen zoals kegels, bollen, piramides en kubussen en gecoat met garnerende plastic laminaten. De onmiskenbare uitstraling van de Memphis-ontwerpen, het bijna volledig afzien van rechte hoeken, de speelse esthetiek en de ondoelmatige vormgeving doen de lijn tussen meubels en kunststof tot op de dag van vandaag vervagen.